Splićani na derbiju u Beogradu vraćali dug za neplaćenu drogu?

neredi

Šestorica Splićana koji su uhapšeni nakon što su u sredu učestvovali u brutalnoj tuči između dve frakcije Grobara na derbiju Partizana i Zvezde neće se tako brzo vratiti u Split, pišu hrvatski mediji.

Nakon obračuna navijača na tribinama, oni su u petak popodne dovedeni na saslušanje u Više tužilaštvu u Beogradu i kako se i očekivalo, svi su se branili ćutanjem. Njima je određen pritvor od mjesec dana.

U međuvremenu se, kako pišu i hrvatski mediji, MUP Srbije obratio hrvatskom MUP-u zatraživši detaljne kriminalne dosijee šestorice huligana iz Hrvatske.

Ko je naručitelj?

Prema nezvaničnim saznanjima, svaki od trojice Splićana dobio je po 10.000 eura za “svoj angažman”. Međutim, hrvatski mediji ističu da nije poznato, šta su za svoje učešće u neredima dobila ostala trojica Hrvata.

“Slobodna Dalmacija” piše da iz izvora iz hrvatske policije saznaje da još nema mnogo podataka o pozadini incidenta na tribinama derbija u Beogradu.

“Ako neko od ovih uspješno pali automobile po Splitu i okolini i za to nikada nije otkriven, logično je da će se povezati sa sličnim strukturama koje to rade po Beogradu. Isto tako je i u slučaju reketiranja i iznuda”, kažu izvori ovog lista.

Međutim, “Slobodna Dalmacija” piše da se u Hrvatskoj ipak naviše pominje teza da je angažman “šestorke iz Hrvatske” na stadionu JNA bilo vraćanje duga za isporučenu drogu koju Splićani nisu platili.

Ovaj list piše i da je bilo očigledno da su Hrvati koji su učestvovali u neredima, prvi put bili na stadionu Partizana, “što se vidi po dezorijentisanosti tokom bježanja, a većina njih je prvi put bila na stadionu jer ih fudbal uopšte ne zanima.

Hrvatski mediji pišu da je Ante Firić, jedan od uhapšenih Splićana, bio vrhunski vaterpolista u mlađim kategorijama, JakoV Podrug bio je prvak Hrvatske u džudu, dok je Damir Tovarović bio treći na Svetskom prvenstvu u full kontaktu 2010 i poznati je MMA borac.

Osim njih trojice, uhapšeni su još Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović Klis i Hrvoje Baković i u četvrtak uveče su sva četvorica dovedeni na ispitivanje

Kako je “Blic” objavio, Hrvati, njih trojica, među kojima Ante Firić (26) i Damir Tovarović, dobili su deset hiljada eura da dođu u Beograd i krenu u okršaj. Kod kick-boksera Damira Tovarovića, koji za razliku od Anta Firića do sada u Hrvatskoj nije bio poznat po krivičnim delima, pronađena je i znatna količina narkotika.

Plan za izazivanje nereda na stadionu Partizana “skovan je u jednom zagrebačkom hotelu”, pišu mediji. Član podzemlja, koji je unajmio huligane, ujedno je tada ugovorio i sve detalje akcije. Uhapšeni hrvatski državljani u Srbiju su ušli 12. decembra i bili su smješteni u poznatom hotelu u širem centru Beograda. Troškove puta, smještaja i angažman platio je organizator nereda.

Osim momka iz podzemlja koji je platio i doveo Hrvate za organizovanje haosa, kako se sumnja, učestvovala su još četvorica Beograđana od kojih su trojica nekadašnje vođe navijača. Organizatori su vešto iskoristili nezadovoljstvo pripadnika navijačke grupe “Vandal Boys”, čije je uporište u novobeogradskim blokovima 45, 44 i 63. Grupa koju čine huligani stari između 20 i 25 godina kivna je na pripadnike „Alkatraza” jer nisu željeli da osvete ubijenog navijača Damira Jukića, koji je stradao u tuči sa navijačima Zvezde.

Dok je neposredno poslije utakmice bilo raznih spekulacija šta se i zašto dogodilo, jasno je da je haos na stadionu bio pokušaj preuzimanja južne tribine, a sa tim i vraćanje i preuzimanje unosnih poslova sa drogom. Haos je nastao u 16. minutu utakmice, a linč je trajao preko 15 minuta sa bilansom – 26 privedenih, 18 je završilo u bolnici, a troje s težim tjelesnim povredama.

Kako se saznaje, po hapšenju Splićani su imali istu priču, ponavljali su iste navode i držali se poprilično rezervisano.

– Došli su u Beograd i došli su u provod – prenosi njihove izjave izvor „Blica“ iz MUP.

Haos je nastao u 16. minutu utakmice, a linč je trajao preko 15 minuta sa bilansom – 26 privedenih, 18 je završilo u bolnici, a troje s težim tjelesnim povredama.

Prijete im zatvorske kazne do 12 godina

Uhvaćenim navijačima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do 12 godina izriče se u slučaju da su posljedice nasilja teške tjelesne povrede i veća materijalna šteta, što se u ovom slučaju i dogodilo, piše “Slobodna Dalmacija”.