Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Splitski imam ef. Hadžić: Islamska zajednica u RH brana od pojave ekstremizama

imam-hadzic

Glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić u ponedjeljak je poručio kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan položaj te predstavlja branu od pojave ekstremizama, za koje je rekao da u osnovi nemaju veze s islamom.

“Islamska zajednica u Hrvatskoj je brana od, ne daj Bože, pojave kakvih ekstremizama i nečeg što ne priliči islamu i muslimanima i što bi smetalo cijelom društvu”, rekao je ef. Hadžić na prijemu koji je upriličio u povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama, javila je HIna.

Dodao je da je ovogodišnji Kurban bajram više od milijardu i pol muslimana u svijetu dočekalo u različitim prilikama i stanjima, ali da svi dijele zabrinutost zbog “stravičnih i mučnih prizora koji se učestalo događaju širom svijeta”.

“Zabrinuti su zbog rasta islamofobije, jer neki ekstremisti, navodno u ime svih muslimana, provode teror i nasilje nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta”, istaknuo je ef. Hadžić.

Naglasio je kako ogromna većina muslimana, pa tako i oni u Hrvatskoj, dižu svoj glas protiv i osuđuju takve postupke najvećom osudom te ponavljaju da to nije islam i da se ne smije zloporabiti vjera radeći takve zločine.

S druge strane, dodao je, opravdano se treba zapitati da li određene strukture vlasti u svijetu, oni najmoćniji, svojim neprimjerenim postupcima i dvostrukim mjerilima, kroz želju za što većim profitom i dominacijom, daju povoda za ovakva i slična događanja te im idu na ruku.

Ustvrdio je da europske muslimane sve više zabrinjava islamofobna i antiislamska retorika koju plasiraju neki europski političari radi, rekao je, političkih interesa te potpomognuti njima sklonim medijima.

“Hvala Uzvišenom Bogu, muslimani u Hrvatskoj žive u sasvim drugačijim prilikama i imaju svoj jasan, mirotvoran i pozitivan položaj u društvu, koji se trudimo na svaki način sačuvati i unapređivati. Islamska zajednica u Hrvatskoj svrstava se u red najbolje organiziranih islamskih zajednica u Europi, a Republika Hrvatska u red zemalja s visokim standardima uređenih odnosa s vjerskim i manjinskim zajednicama”, poručio je ef. Hadžić.