Sporazum o Zajednici srpskih opština ide na Ustavni sud Kosova

VLADA KOSOVA

Ured kosovskog premijera Ise Mustafe priprema se ubrzo u Ustavni sud proslijediti sporazum potpisan sa Srbijom o formiranju Zajednice srpskih općina.

Savjetnik premijera Valon Murtezaj kazao je da se Vlada obraća najvišem ustavnom organu kako bi bilo potpuno sigurno da je sporazum u suglasnosti s ustavom Kosova, prenosi Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, svi sporazumi jesu u skladu s ustavom, ali ih treba proslijediti kako bi Ustavni sud to mogao potvrditi.

Murtezaj, koji je bio i član kosovskog izaslanstva kada je potpisan sporazum prošloga tjedna u Bruxellesu, dodao je da je tijekom razgovora o ovlastima ZSO bilo ”rovovske političke borbe”.

Srž sporazuma je, dodao je Murtezaj, da ZSO neće imati izvršne ovlasti i neće biti treća razina vlasti, od čega je najviše strahovala službena Priština.

Sporazum između kosovskog i srbijanskog premijera o formiranju ZSO nije još u potpunosti okončan, jer predstoje novi razgovori na razini eksperata o statutu ZSO, istaknuo je Murtezaj.

Murtezaj je, također, kazao da će u izradu nacrta statuta i srpska i kosovska strana biti uključeni, ali i predstavnici Bruxellesa kao posrednici sporazuma.