Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbi su nebeski narod, a Dalmatinci, Slavonci, Bošnjaci… svi su zapravo Srbi

Istorija-3-za-treci-razred-gimnazije-Rados-Ljusic_slika_O_54485843

Sbi su nebeski narod, a svi njihovi susjedi manje su vrijedni ljudi – to je, između mnogih drugih poruka, pouka udžbenika historije po kojem već desetak godina uče srpski gimnazijalci.

Autor njihova školskog udžbenika je Radoša Ljušić, a kako je to istaknuto u Slobodnoj Dalmaciji, u samom udžbeniku historije navodi se da su svi u etničkom pogledu Srbi, ali se nazivaju po teritoriju na kojem žive.

– Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojem žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci… Vuk Karadžić vjerovao je da su Hrvati u etničkom pogledu samo oni koji govore čakavskim. Samo su pravoslavni Srbi znali što im je zajednička domovina, bili su svjesni svog zajedničkog imena i nisu ga skrivali. Sasvim je drukčije s predstavnicima druge dvije vjere (muslimani i katolici), koji su se skrivali iza regionalnih geografsko-etničkih naziva – Dalmatinac, Slavonac, Bošnjak – dio je to sadržaja koji moraju svladati tamošnji srednjoškolci.

Dapače, autor spomenutog udžbenika Crnogorce je prozvao nepostojećim narodom, a pretke današnjih Bošnjaka “konvertitima” dok u afirmativni kontekst ističe srpski nacionalizam.

– Srpsko nacionalno biće ostalo je trodijelno, ali dok se pravoslavni Srbi izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacije, rimokatolici i muslimani sve se više smatraju Hrvatima, odnosno Bošnjacima – poučava autor srpske srednjoškolce, a prenosi Slobodna Dalmacija.