Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

“Srbija i BiH na putu prema EU moraju priznati genocid u Srebrenici”

12/07/2015

Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, koja je nedavno poručila kako se otvoreno bori protiv svake relativizacije genocida u Srebrenici, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je izjavila da ubijeni Bošnjaci u Srebrenici obavezuju sve na širenje istine kako se sličan zločin ne bi više ponovio bilo gdje u svijetu.

[pull_quote_right]Srbija će na svom evropskom putu morati proći svojevrsnu katarzu i suočiti se s prošlošću, a događaje iz Srebrenice kvalificirati pravim nazivom, a to je genocid[/pull_quote_right]

“Moj stav je da samo istinom možemo doći do pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini. Više od 8.000 ubijenih Bošnjaka u najvećem zločinu na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata 11. i 12. srpnja 1995. godine obvezuje nas da ne smijemo pristati na ništa manje od istine kako se takav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio”, rekla je Šuica.

Upozorila je kako se u Bosni i Hercegovini još uvijek relativizira genocid u Srebrenici ali i drugi zločini počinjeni protiv nevinih građana.

“Ne relativizira se samo genocid u Srebrenici, nego i mnogi drugi zločini počinjeni u BiH, u Hrvatskoj pa i drugdje što je neprihvatljivo s obzirom da takvi istupi usporavaju proces pomirenja i uzrokuju još dublje podjele u društvu, no oni koji negiraju zločine imaju jedinstven motiv, a to je zadržati se na vlasti. Nemaju odgovor na tešku ekonomsku i društvenu situaciju, a poticanjem nacionalističkog diskursa kupuju vrijeme i skreću pažnju građana sa svakodnevnice”, istakla je hrvatska parlamentarka.

[pull_quote_left]Važno naučiti nešto i iz pomirenja Nijemaca sa Židovima, Poljacima, ali i Francuzima[/pull_quote_left]

Podsjetila je da se genocid u Srebrenici desio u samom srcu Evrope naglasivši da je tragedija Srebrenice velika sramota i ljaga za cijeli svijet.

“Zločini u Srebrenici su se dogodili na samim vratima Evropske unije što je velika sramota za međunarodnu zajednicu, ipak međunarodna zajednica je skupila snage i priznala propust te taj zločin nazvala pravim imenom. Ako je to napravila međunarodna zajednica ovdje u Evropskom parlamentu očekujemo da i Srbija napravi isto. Srbija će na svom evropskom putu morati proći svojevrsnu katarzu i suočiti se s prošlošću, a događaje iz Srebrenice kvalificirati pravim nazivom, a to je genocid”, smatra Šuica.

Prema njenom mišljenju, ni sama BiH se ne može značajnije kretati prema integraciji u Evropu dok se u zemlji negira genocid u Srebrenici.

“Smatram da BiH ne može ostvariti značajniji pomak prema Evropskoj uniji sve dok se niječu presude Međunarodnog suda u Haagu, a takav stav smo potvrdili i u Rezoluciji Evropskog parlamenta koju smo usvojili na plenarnoj sjednici potkraj aprila u Strasbourgu. Mladi su bez posla i želi raditi, a kad riječ o pravosuđu također se ne nazire svjetlo na kraju tunela. Posebno zabrinjava neučinkovitost pravosudnog sistema, politizacija postupaka imenovanja, fragmentiranje pravosuđa i načina utvrđivanja postupaka za kaznene progone, a bojim se da smo u zadnje vrijeme bili svjedoci političkog uplitanja u rad pravosuđa i nekih službi u BiH”, rekla je Šuica.

Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, koja je nedavno poručila kako se otvoreno bori protiv svake relativizacije genocida u Srebrenici izjavila je da ubijeni Bošnjaci u Srebrenici obavezuju sve na širenje istine kako se sličan zločin ne bi više ponovio bilo gdje u svijetu. (Dubravka Šuica - Anadolu Ajansı)

Na kraju je zaključila kako u procesima pomirenja jednostavno treba implementirati ono najbolje što je civilizacija još davno ponudila.

“Ne treba nepotrebno trošiti energiju, polemizirati i politizirati pa je zato važno naučiti nešto i iz pomirenja Nijemaca sa Židovima, Poljacima, ali i Francuzima. Temelj mira je usmjerenost budućnosti, a jedini pravi temelj budućnosti je istina. Zato je važno je da građani BiH 20. komemoraciju genocida u Srebrenici prepoznaju kao šansu za jačanje pomirenja i saradnje što je ključni uslov za napredak BiH”, smatra hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.