Globus

Srbija, Makedonija i BiH traže pomoć CEFTA-e zbog hrvatske blokade

25/09/2015

Ukoliko blokada graničnih prijelaza s Hrvatskom ne bude ukinuta, Srbija, Makedonija i BiH zatražit će hitno zasjedanje Komiteta CEFTA-e, kako bi od svih ostalih članica CEFTA sporazuma zatražile jedinstven nastup i mjere prema Hrvatskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine Republike Srbije.

Ovo je jutros dogovoreno tijekom telefonskog razgovora potpredsjednika srbijanske Vlade i ministra trgovine Rasima Ljajića s potpredsjednikom Vijeća ministra i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i zamjenikom ministra ekonomije Makedonije Hristijanom Delevim.

Oni su, kako je rečeno Tanjugu, razgovarali o zajedničkom nastupu tri države prema blokadi drumskog i teretnog prometa koju provode hrvatske vlasti na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo.

Ljajić, Šarović i Delev suglasili da je neophodno da Hrvatska što hitnije odblokira prijelaz Batrovci – Bajakovo za cjelokupan promet, jer osim Srbije, i BiH i Makedonija, veliki dio svog teretnog prometa obavljaju preko ovog tranzitnog koridora.

“Tijekom razgovora ocijenjeno je da se šteta prouzrokovana blokadom u sve tri zemlje već sada mjeri milijunima eura i da bi dalja primjena ove diskriminatorske mjere s hrvatske strane mogla ugroziti ekonomije Srbije, BiH i Makedonije, koje su uz to jedne od vodećih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske”, rečeno je Tanjugu iz Ministarstva trgovine.

Ljajić se, također, jutros sastao s veleposlanikom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, koji je izrazio zabrinutost zbog višednevne blokade koju na graničnom prijelazu Batrovci Bajakovo, s obzirom na to da je u koloni dugoj 20 kilometara veliki broj turskih kamiona.

Tursku gospodarstvo trpi veliku štetu zbog blokade, naveo je Bozaj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.