Srbija obilježava Dan sjećanja na sve stradale i prognane u “Oluji”

oluja

Srbija u subotu nizom manifestacija obilježava Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoredarstvenoj akciji “Oluja” kojom je Hrvatska vratila svoja okupirana područja, a službeni Beograd naziva je “planiranim zločinom”.

Spomen žrtvama “Oluje” služit će patrijarh srpski Irinej, a središnjem komemorativnom skupu navečer u Bačkoj Palanci nazočit će državni vrh Srbije te Republike Srpske. Najavljeno je da će ondje govoriti svjedokinja iz kolone prognanika, nazočiti predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić te predsjednik RS-a Milorad Dodik, članovi vlade i zastupnici Skupštine Srbije, predstavnici vlade i Skupštine Republike Srpske, Vojske Srbije i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

U povodu obljetnice “Oluje” Radio-televizija Srbije (RTS) na svom portalu donosi rekapitulaciju događaja pod naslovom “Godišnjica ‘Oluje’ – Hronika planiranog zločina”.

U tekstu RTS podsjeća na prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima u Den Haagu kojom je prvotvno ICTY utvrdio da je operacija “Oluja” bila “udruženi zločinački pothvat s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, te da je “Žalbeno vijeće 2012, oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivnje za progon srpskog stanovništva poništivši prvostupanjsku presudu, nakon čega su pušteni iz pritvora”.

Prema konačnoj presudi, operacija “Oluja” nije bila udruženi zločinački pothvat u cilju protjerivanja Srba iz Kninske Krajine što je “izazvalo euforiju u Hrvatskoj, a hrvatski gradovi su se utrkivali u dodjeljivanju titule počasnog građanina Anti Gotovini”, dok je “U Srbiji ta presuda izazvala šok i razočaranje”, konstatira RTS, prenosi Hina.

U povodu obljetnice “Oluje”, Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije priopćio je u subotu da je od početka ratnih sukoba na prostorima bivše SFRJ utočište u Srbiji potražilo ukupno oko 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbjeglice iz Hrvatske još ima njih oko 18.000.

“Iako je prošlo više od dva desetljeća, brojni pokušaji uspostavljanja klime povjerenja u regiji nisu dali mnogo rezultata. Hrvatska će 4. kolovoza slaviti kao dan pobjede, dok će Srbi paliti svijeće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima”, istaknuto je u priopćenju Komesarijata.