Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija od četvrtka vraća diplomate u Makedoniju

vlada makedonije

Srbijansko-makedonska diplomatska kriza bliži se kraju nakon razgovora u srijedu predsjednika Srbije Aleknsadra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva i šefova diplomatije Ivice Dačića i Nikole Dimitrova, a najavljen je i povratak srbijanskog diplomatskog osoblja u Skoplje.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu priopćenjem najavilo povratak osoblja ambasade Srbije u Skoplje od četvrtka 24. augusta, a ambasadorica Srbije Dušanke Divjak-Tomić od 31. kolovoza, prenosi Hina.

Priopćenju je prethodio razgovor ministara vanjskih poslova Srbije i Makedonije Ivice Dačića i Nikole Dimitrova, te dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva po kojem će dva resorna ministarstva sva otvorena pitanja rješavati dijalogom, “s ciljem unaprjeđenja prijateljskih odnosa između dviju država i dvaju naroda”.

Najavljeno je i da će se šefovi diplomacije Dačić i Dimitrov u petak sastati u Nišu.

Ranije u srijedu predsjednik Vučić i premijer Zaev suglasili su se u pet tačaka o normaliziranju odnosa dviju država nakon što je Srbija u nedjelju povukla kompletno osoblje svojeg veleposlanstva u Skoplju.

Dogovoreno je da obje zemlje nesuglasice rješavaju “isključivo dijalogom”, te da se zajednički bore za očuvanje i unaprjeđenje prijateljskih odnosa dvaju naroda i država.

Srbija je prije tri dana povukla kompletno osoblje ambasade u Skoplju, uz službeno obrazloženje o “veoma ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije”.

Državni vrh Srbije poručio je da postoje dokazi o obavještajnim radnjama Makedonije, a više beogradskih medija je objavilo da je riječ o prisluškivanju, pa čak i praćenju diplomatskog osoblja.

Povod krizi je, prema dosadašnjim neslužbenim ocjenama, navodna namjera Makedonije da podrži ulazak Kosova u Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).