Globus

borba protiv koronavirusa

Srbija odobrila kinesko cjepivo Sinopharm, od utorka masovno vakcinisanje

20/01/2021

Srbija je tako, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svijetu koja ima ciepiva tri različita proizvođača - Pfizer/BioNTecha, kineskog Sinopharma, te ruskog proizvođača, ustvrdio je Zelić

Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verificirala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, potvrdio je u ponedjeljak navečer beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.

Zelić je kazao kako je kinesko cjepivo analizirano “po svim standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije” kojima se potvrđuje kvaliteta, učinkovitost, a prije svega sigurnost” cjepiva Sinopharma.

Srbija je tako, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svijetu koja ima ciepiva tri različita proizvođača – Pfizer/BioNTecha, kineskog Sinopharma, te ruskog proizvođača, ustvrdio je Zelić.

U Srbiju je u subotu stiglo milion doza kineskog cjepiva, a premijerka Ana Barnabić najavila je danas da će od utorka početi masovno cijepljenje prioritetnih skupina u koje su, uz djelatnike u obrazovanju, policiju i vojsku uključeni i predstavnici medija koji se zbog prirode svog posla smatraju jednom od rizičnih skupna, prenosi Tanjug.

Brnabić je istaknula ranije danas da su predstavnici medija, poglavito oni koji su svakodnevno na terenu – novinari, fotoreporteri i snimatelji, uvršteni u prioritetnu skupinu poslije apela medijskih udruga, ali i “na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

U Srbiji je do 16. januara cijepljeno oko 22.000 ljudi, a prva je Pfizerovo cjepivo 24. decembra prošle godine primila upravo predsjednica srbijanske vlade, te dvoje članova Kriznog štaba.

Potom su ruskim Sputnjikom V prvi cijepljeni predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, uz nekoliko čelnika zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar srbijanskog Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je da se posredstvoim portala e-uprave srbijnske vlade dosad za cijepljenje prijavilo više od 280.000 građana, koji su izabrali jedno od tri dostupna cjepiva ili se naručili za neko od cjepiva iz COVAX programa čija se isporuka u Beogradu očekuje sukladno odobrenjima zdravstvenih vlasti u EU i svijetu.

Srbija ove sedmice očekuje još 20.000 doza Pfizerova cjepiva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.