Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija po prvi put obilježava Dan sjećanja na stradanje i progon Srba

ol_03

Srbija će danas prvi put obilježiti Dan sjećanja na stradanje i progon Srba, 5. augusta, središnjem državnom manifestacijom kod Sremske Rače.

Skup, koji će se održati na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, tijekom koje je protjerano 250.000 Srba, a više tisuća ubijeno ili nestalo, počet će simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači.

Vučić i Dodik će u rijeku spustiti vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe, a nakon toga će na platou pored mosta parastos služiti patrijarh srpski Irinej.

Manifestacija će, kako najavljuju u vladi, biti nastavljena umjetničkim programom “Naša je tuga … velika” i obraćanjem Vučića, Dodika i “djevojke iz kolone”, izbjeglice Đurđice Popović.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće i članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih tijela, predstavnici Vojske Srbije, Srpska pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Sutra tačno u podne oglasit će se zvona s srpskim pravoslavnih crkava u Srbiji i Republici Srpskoj i sve sirene.

Iz vlade pozivaju građane Srbije da u podne zastanu kad se oglase zvona i sirene i da taj minut posvete sjećanju na sve ubijene i stradale.

Istovremeno, Hrvatska će danas i sutra obilježavati Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja i slaviti oslobađanje od tuđe okupacije.

U Hrvatskoj će ove godine “Oluja” prvi put biti obilježena vojnom paradom u Zagrebu na kojoj, unatoč planovima i nadama domaćina, neće sudjelovati zapadne zemlje, a dan kasnije i u Kninu, tradicionalnom proslavom tijekom koje će pjevati Marko Perković Thompson i biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.