Srbija uvela dodatne sigurnosne mjere

srbija policija44

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije uvelo je u četvrtak dodatne mjere sigurnosti i zaštite uoči Božića i Nove godine nakon terorističkih napada u Ankari i Berlinu, priopćeno je u Beogradu.

Dodatne mjere bit će poduzete tijekom proslave predstojećeg Božića i Nove godine, uz pojačan nadzor i kontrolu na graničnim prijelazima, zračnim lukama, željezničkim i autobusnim kolodvorima, te na svim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Najavljeno je da će policija dodatnu pozornost posvetiti “uočavanju sumnjivih paketa, ljudi i vozila, kako bi se spriječilo potencijalno izvršenje teških kaznenih djela ili nekog terorističkog akta”.

Mjere podrazumijevaju povećan broj policijskih djelatnika u odorama i civilnog policijskog sastava na ulicama, ispred najvažnijih državnih institucija, diplomatsko-konzularnih poslanstava, vjerskih objekata, “uz stalnu komunikaciju i suradnju sa svim relevantnim institucijama u zemlji koje brinu o sigurnosti građana”.

U priopćenju MUP-a Srbije navodi se i da ovo ministarstvo “pomno prati situaciju u regiji i svijetu i svakodnevno razmjenjuje informacije s najvažnijim međunarodnim čimbenicima”, kako bi u slučaju potrebe pravovremeno odlučilo o daljim aktivnostima i osiguralo “punu sigurnost građana i njihove imovine, te stabilnost zemlje”.

Gradske vlasti u Beogradu očekuju da će za predstojeći Božić i Novu godinu prijestolnicu Srbije posjetiti oko 100.000 ljudi, među kojima je najavljeno “10 do 20 posto Slovenaca”, a tradicionalni gosti Beograda iz regije za doček Nove godine na trgovima, splavima i klubovima su i Hrvati, Bugari, Makedonci, te građani Crne Gore i BiH.