Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija zabranjuje Šešeljev miting na godišnjicu ratnog zločina

seselj

Ministar unutrašnjih poslova zabranio je okupljanje koje je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj planirao u selu Hrtkovci, gdje je 1992. godine držao nacionalističke govore zbog kojih je osuđen za ratne zločine.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je u petak da neće biti dozvoljena nikakva okupljanja u Hrtkovcima 6. maja, na godišnjicu Šešeljevog govora u istom tom selu 1992. godine kojim je raspirivao mržnju prema Hrvatima i koji je doveo do osuđujuće presude izrečene Šešelju od UN-ovog suda za ratne zločine u Haagu.

“Više političkih organizacija najavilo je okupljanja. Neće biti dozvoljeno održavanje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima”, rekao je Stefanović a prenosi novinska agencija “Beta”.

Opozicione stranke su izjavile da će održati kontrademonstracije nakon što je Šešeljeva ultranacionalistička Srpska radikalna stranka najavila svoj miting u Hrtkovcima.

Međutim, Šešelj je kazao da će ignorisati zabranu i održati skup u svakom slučaju.

“Mi idemo, a Vlada nema razloga da ga zabrani”, rekao je Šešelj, poslanik u srbijanskoj Skupštini, u izjavi za Balkansku regionalnu istraživačku mrežu (BIRN).

Upitan o mogućim incidentima uzrokovanim njegovim nepoštivanjem zabrane, Šešelj je odgovorio: “Zašto bi mene bilo briga?”

“Mi smo prvi zakazali [okupljanje u Hrtkovcima]; vlasti mogu zabraniti ostale”, dodao je on.

Zadnjih se dana povećao broj incidenata u kojima učestvuju radikali nakon što su nevladine organizacije i opozicioni političari počeli ukazivati da nedavna osuda zbog ratnih zločina zakonski diskvalifikuje Šešelja kao skupštinskog poslanika.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je 11. aprila osudio Šešelja u odsustvu na deset godina zatvora zbog poticanja na izvršenje zločina svojim nacionalističkim govorima u Vojvodini u Srbiji tokom rata 1992.

Njegovi govori u kojima je pozivao na protjerivanje Hrvata iz Hrtkovaca bili su praćeni nasiljem nad hrvatskim civilima.