Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija zakonski zabranila negiranje genocida, ali u Kongu

skupstina_srbije

Skupština Srbije usvojila je večeras izmjene kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo po kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Neophodno je da genocid ili ratni zločin budu utvrđeni pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog kaznenog suda.

Srbija je tim zakonskim izmjenama ispunila obavezu iz odluke Vijeća EU, javio je Tanjug.

Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), u vezi s usvojenim izmjenama Krivičnog zakona u Skupštini Srbije u srijedu, kojima se uvodi novo kazneno djelo prema kojem se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, za Anadolu Agency (AA) je istakla da se najnovijim izmjenama ne kažnjava i negiranje genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema ovim izmenama kažnjava se negiranje genocida u Kongu, ali se ne kažnjava poricanje genocida koji se dogodio na našim prostorima. Potrebno je donijeti regulativu po kojoj bi se kažnjavali oni koji podstiču na mržnju i na genocid. Ponavljam, važno je da se kažnjavaju oni kojima je važno da uzvikuju ‘Nož, žica, Srebrenica’. Takvi slučajevi se moraju procesuirati, a ne da se procesuiraju oni koji negiraju genocid u Kongu, a takvih će ovde verovatno biti malo”, kazala je Kandić.

Naglasila je da je prijeko potrebno da se u Srbiji što prije zabrani uzvikivanje parola “Nož, žica, Srebrenica” na javnim mjestima.

“Bilo bi dobro da se u Srbiji zabrani uzvikivanje na stadionima i na javnim mjestima parola ‘Nož, žica, Srebrenica’, jer, nakon toga, niko se ne bi usudio da to učini, jer je uvredljivo i bio bi kažnjen”, rekla je Kandić, podsjetivši kako je, prema današnjim izmjenama zakona, neophodno da genocid ili ratni zločin budu utvrđeni pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda, ali isključujući presude Haškog tribunala.

Na kraju je istakla kako je namjera srbijanskih vlasti današnjim izmjenama zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, bila da tobože pokažu da se Srbija približava Evropi.