Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi gaf dačića

Srbijanski šef diplomatije odbio da se slika s kolegama nakon sastanka u Tirani

tirana
foto: Twitter / @mfa_bih

Konaković se u Tirani susreo i sa šeficom njemačke diplomatije Annalenaom Baerbock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbio je jučer da se slika sa ostalim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa u Tirani.

Euronews prenosi da srbijanskog šefa diplomatije nije bilo na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova. A, zastava Kosova je, kao i druge zastave, bila u pozadini, iza učesnika sastanka.

Prije fotografisanja Dačić se sastao s njemačkom šeficom diplomatije Annalenaom Baerbock.

“Ključno je da se pozabavimo i riješimo brojne velike i male izvore sukoba. Nedavni smrtonosni napad na kosovsku policiju i privremena pojačanja srpskih trupa na granici s Kosovom dodatno su pogoršali ionako napetu situaciju”, poručila je Barebock.

Među učesnicima sastanka su bili šefovi diplomatija BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, nemačka ministarka Analena Baerbock i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Osim ministara iz regiona, te Baerbock i Varhelija, učestvovali su i predstavnici više članica EU – Austrije, Grčke, Mađarske, Španije, Holandije i Rumunije, kao i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Berlinski proces je diplomatska inicijativa bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regiona.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) boravio je u Tirani na samitu u sklopu Berlinskog procesa.

Između ostalih Konaković se u Tirani susreo i sa šeficom njemačke diplomatije Annalenaom Baerbock.

“Imali smo jednu dužu šetnju tokom koje smo razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ja sam izrazio zadovoljstvo što se sada BiH nalazi na agendi svjetskih sila kakve su Njemačka i SAD. Tokom svoje posjete Washingtonu vidio sam da se o našoj zemlji ozbiljno razgovara, a isti je slučaj i u Njemačkoj”, kazao je Konaković.