Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbiju još niko nije pozvao na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

aleksandar vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije donio odluku o odlasku na obilježavanje 20. godišnjice u Srebrenici, i da će je donijeti poslije sjednice Vijeća sigurnosti za koju, kako kaže, Srbija još nije dobila poziv.

Govoreći o sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će 7. jula biti riječi o prijedlogu o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da je na sjednicu pozvana Bosna i Hercegovina.

“Ne znam kako će to izgledati, ali ni najmanje nisam oduševljen tim procesom. Ako me pitate šta je svrha svega toga, očito nisam dovoljno pametan”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Upitan kakav je stav Srbije o četvrtom prijedlogu rezolucije i je li srpska vlada tražila objašnjenje zašto poziv za srpsko izaslanstvo još nije stigao, Vučić je odgovorio da je stav Srbije nepromijenjen.

“Od koga da tražim objašnjenje kada sam danas dobio poruku da su spremni da čuju primjedbe Srbije, dva-tri dana prije sjednice Vijeća sigurnosti, a nas do sada nisu ništa ni pitali”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se radi o neformalnim pozivima onih koji su sudjelovali u pisanju rezolucije, te da njemu nije problem da pogne glavi, ali da je problem “ako treba da se ponižava Srbija”.

“U tome sudjelovati neću. A, ako neko želi da nas ponižava na taj način da dobijemo pet nacrta, a onda nam kažu – sada možemo razgovarati, nema nikakvog smisla”, rekao je Vučić i dodao da vidi da su sad počele konzultacije Velike Britanije i Rusije u vezi s rezolucijom.

Upitan za prijedlog rezolucije o Srebrenici koju su poslanici SDA jučer predali Skupštini Srbije, Vučić je objasnio kako je u potpunosti upoznat s rezolucijama u VS-u UN-a, ali ne i s prijedlogom u srpskom parlamentu, koji nije ni pročitao, ali je primijetio:

“Tu znam ko ima većinu. Valjda ne brinem.”

Kada je riječ o odlasku u Srebrenicu, Vučić je rekao kako će odluku donijeti nakon sjednice Vijeća sigurnosti i u skladu sa situacijom u regiji, te je primijetio kako će uvijek biti onih koji će ga kritizirati kakvu god odluku donijeti.

“Želim reći da možda znam više od jednih i drugih, jer imam nešto bolji uvid u međunarodnu poziciju Srbije, situaciju u regiji, pitanju ekonomske i političke stabilnosti i Srbije i zemalja u regiji i u skladu i poslije stavljanja rezolucije na dnevni red Vijeća sigurnosti donijet ću odluku “, poručio je Vučić.