Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanične informacije

Srpska ministrica: Jednoj djevojčici i nastavnici ljekari se bore za život

Danica Grujičić
Danica Grujicic
Danica Grujičić / foto: screenshot

Među žrtvama su djeca, kao i čuvar škole, dok su šestoro djece i jedna nastavnica ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj

Ministar prosvjete Republike Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić obratili su se javnosti nakon što je u osnovnoj školi na beogradskom Vračaru ubijeno devet osoba. Među žrtvama su djeca, kao i čuvar škole, dok su šestoro djece i nastavnica ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Ministar Ružić zatražio minut ćutanja na početku konferencije zbog svih preminulih u jutrošnjoj tragediji.

“Izražavam najbublje žaljenje zbog najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Osmoro djece je nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbjeđenja škole, dok su povrijeđeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Djecu roditeljima ne može niko da vrati”, kazao je.

“Događaj se desio jutros u 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj čin, po prvi put u Srbiji. Prsten obezbjeđanja koji je normiran i predviđen za škole postojao je i jutros. Bio je tu i video nadzor i pripadnik obezbjeđenja, koji je izgubio život na dužnosti kao što je bio prisutan i školski policajac. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima da pomognu svima koji su hospitalizovani i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć. Šestoro djece je hospizalizovano i jedna nastavnica”, naveo je ministar Ružić.

On je dodao da je tim psihologa pozvao kako bi se učenicima i roditeljima pružila podrška u ovom traumatičnoj periodu koji slijedi svima.

“Nezamislivo je kako je bilo toj djeci koji su doživjeli taj strah. Vlada je donijela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka do nedjelje. Nastava će zbog ovog događaja koji se jutros dogodio, danas u popodnevnoj smjeni biti suspendovana i neće biti održana. Od sutra će nastava krenuti sa minutom ćutanja. Srbija je također, nažalost, dio onog svega u kojem se ovakve stvari sve češće događaju“, naveo je.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kroz suze je rekla da je ovo najteži dan u njenoj karijeriji koja traje 40 godina.

„Osmoro djece i jedan čovjek koji je radio svoj posao poginuli su školi. Šestoro djece i njihova nastavnica smješteni su u zdravstvene ustanove. Dva dječaka koja su smještena u Tiršovu stabilna su i van su životne opasnosti, pogođeni su u noge. Nažalost treća djevojčića je kritično, dobila je prostrelnu ranu glave, ali oštećenje je veliko, urađeno je sve što smo mogli. Dječak koji ima povredu noge nalazi se u Urgentnom centru, trenutno je u sali. Nastavnica koja je imala povredu karlice još uvijek je u sali i ona je u životnoj opasnosti”, kazala je ministrica.

“Izražavam svoje iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili svoju djecu. Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo i kao ljekara i kao čovjeka. Zahvaljujem kolegama iz Hitne pomoći koji su promtno reagovali. Institut za mentalno zdravlja organizovali su dva telefona koju će moći da koriste svi oni kojima je potrebna pomoć“, rekla je.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se jutros oko osam sati dogodila u osnovnoj školi na Vračaru ubijeno je devet osoba. Među žrtvama su djeca, kao i čuvar škole, dok su šestoro djece i jedna nastavnica ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Zbog pucnjave uhapšen je K. K. (14), učenik škole.