Srpska policija noćas upala na “dječiji vojni kamp” na Zlatiboru i zatvorila ga

kamp vojni djeca

Srpska policija je kasno sinoć ušla u omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru, gdje su u vojnim uniformama mladi prethodnih dana, po uzoru na ruske kampove učili razne vojne vještine i baratali replikala oružjem – i zatvorila ga.

– Kamp na Zlatiboru više ne postoji – potvrdio je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i objasnio da je dao nalog za njegovo raspuštanje zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti.

Kako je dodao, prioritet je da djeca budu bezbjedna i da se bezbjedno vrate kućama.

– To je i učinjeno. U ovom trenutku u toku su završne faze rasklapanja tog kampa, tako da on više ne postoji – zaključio je Stefanović.

Tu informaciju za “Blic” je potrvrdio i Željko Vukelić, organizator ovog kampa i bivši pripadnik jedinica koje su ratovale po Hrvatskoj, koji je prethodnih dana u javnosti izazvao oprečne reakcije.

– Desilo se što se desilo. Dobili smo zabranu od užičke policije. Oni su kasno sinoć, oko 22 sata, došli do kampa, i tražili da ga zatvorimo – rekao je Vukelić.

Vukelić je kazao i da je dvadesetak policajaca sinoć oko 22 sata došlo do kampa, da su se djeca koja u njemu borave uplašila.

– Još uvijek smo ovdje, polako se pakujemo – kaže on za “Blic”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ono što se zbivalo na Zlatiboru u dječijem vojnom kampu, Srbiji kao zemlji nije potrebno i poručio da država to neće tolerisati.

– Ma koliko bilo nepopularno, to nije Srbija budućnosti, nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo. Roditelje molim da kada to i rade, ne rade u uniformama. A to su divna djeca, sutra mogu i da budu dobri vojnici, ali zna se kad je vrijeme za vojsku, kad za učenje i školu – rekao je Vučić i dodao da o neodgovornim političarima, koji su to organizovali, ne želi da govori:

– Zamislite šta bi radili da su na vlasti, sačuvaj me bože takve države – rekao je Vučić.

Kamp na Zlatiboru u žižu javnosti je došao prije nekoliko dana. Naime, u njemu su djeca i mladi do 24 godine učili snalaženje u prirodi, orjentiring, ali i da rukuju replikama oružja, eksplozivnim napravama u vidu petardi…

Kamp su organizovale srpske i ruske veteranske i patriotske grupe.