Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanada

Srušen kip kraljice Viktorije nakon otkrivanja grobova velikog broja djece

viktorija

Manji kip kraljice Elizabete II također je srušen na istočnoj strani. Obje kraljevske figure se smatraju predstavnicima kolonijalne historije zemlje

U Kanadi je srušen kip kraljice Viktorije usljed sve veće ogorčenosti zbog otkrivanja neoznačenih grobova koji pripadaju autohtonoj djeci.

Skupina okupljena u zakonodavnom tijelu Manitobe srušila je kip na Dan Kanade – godišnju proslavu 1. jula koja obilježava konfederaciju zemlje, prenosi Guardian.

Članovi grupe, noseći narančaste košulje u čast domorodačke djece poslane u zloglasne rezidencijalne škole u zemlji, prekrili su kip i postolje crvenim otiscima ruku i ostavili znak na kojem je pisalo: “Jednom smo bili djeca. Vratite ih kući”.

Manji kip kraljice Elizabete II također je srušen na istočnoj strani. Obje kraljevske figure se smatraju predstavnicima kolonijalne historije zemlje.

Tokom jednog vijeka, najmanje 150 000 autohtone djece odvedeno je iz svojih porodica kako bi pohađalo školu u sklopu vladine kampanje za prisilnu asimilaciju djece u kanadsko društvo.

U četvrtak je objavljeno da su otkrivena 182 ljudska ostatka u neobilježenim grobovima u bivšoj rezidencijalnoj školi – posljednje u nizu mračnih otkrića koja su šokirala zemlju.

Nedavna otkrića prethodno su dovela do poziva domorodačkih skupina da ne slave Dan Kanade.

“Nećemo slaviti ukradenu autohtonu zemlju i ukradene autohtone živote. Umjesto toga, okupit ćemo se kako bismo odali počast svim životima izgubljenim u ime kanadske države ”, rečeno je u grupi Idle No More, pozivajući na nacionalne skupove kako bi podržali autohtone zajednice.

U Ottawi, se hiljade ljudi okupilo na Parlament Hill-u na skupu “Otkaži Dan Kanade”, uzvikujući “Sramota za Kanadu” i “Vratite ih kući”.

Premijer Justin Trudeau priznao je mračni ton federalnog praznika poprimljen ove godine, događaja koji se obično obilježava vatrometom, piknicima i zabavama u centru grada.

„Stravični nalazi posmrtnih ostataka stotina djece na mjestima bivših rezidencijalnih škola u Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu s pravom su nas naveli da razmislimo o historijskim neuspjesima naše zemlje i nepravdama koje još uvijek postoje za autohtone narode i mnoge druge u Kanadi,” izjavio je Trudeau. “Mi kao Kanađani moramo biti iskreni prema svojoj prošlosti.”

U četvrtak je policija Calgaryja priopćila da je 10 crkava u gradu preko noći uništeno narančastom i crvenom bojom. Na jednoj je razbijen prozor kako bi se boja mogla baciti unutra. Policija kaže da su naslikani otisci ruku i broj “215” – referenca na prvo otkriće neoznačenih grobnica od strane Tk’emlúps te Secwe̓pem krajem maja – sugerišući da je vandalizam povezan s bijesom zbog pronađenih neobilježenih grobova.

Demonstranti su sve češće napadali historijske ličnosti koje su sudjelovale u osnivanju i radu škola, koje su trajale više od jednog vijeka.

Prošlog mjeseca su srušili i kip Egertona Ryersona u Torontu. Istaknuta ličnost, Ryerson je poznat kao arhitekt školskog sistema u državi.