Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bejrutska luka

Srušilo se još osam silosa kao posljedica razorne eksplozije od prošle godine

l_8f86e83da02786ad1866b514cfd4f3b9

Oblak prašine uzdizao se iznad luke nakon urušavanja, u kome je oboren posljednji od sjevernih blokova silosa koji su najteže pogođeni eksplozijom, i na lokaciji na kojoj vatra gori od jula

Još osam silosa sa žitom u bejrutskoj luci urušilo se u utorak, popuštajući pod štetama od razorne eksplozije iz 2020. godine, u trećem takvom urušavanju u mjesec dana, javio je dopisnik novinske agencije AFP.

Oblak prašine uzdizao se iznad luke nakon urušavanja, u kome je oboren posljednji od sjevernih blokova silosa koji su najteže pogođeni eksplozijom, i na lokaciji na kojoj vatra gori od jula.

Preostali južni blok je stabilniji i nije u trenutnom riziku od urušavanja, saopćio je francuski civilni inžinjer Emmanuel Durand, koji je instalirao senzore u silosu.

Silos je apsorbirao veći dio posljedica goleme eksplozije rizično uskladištenog gnojiva amonijum nitrata, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi 4. augusta 2020.

Ostali silosi već su se urušili 31. jula i 4. augusta.

Vlada je u aprilu naredila rušenje silosa, ali je ta operacija stavljena “na čekanje”, djelimično i zbog pritužbi rodbine žrtava koja želi da očuva silos kao memorijal.

Ministar javih radova Ali Hamieh objavio je u prošloj sedmici da je vlada pristala da rezervira 25.000 kvadratnih metara luke kako bi izgradila novi silos sa žitom.

To je veće od trenutnog kompleksa koji zauzima površinu od 21.000 kvadratnih metara.

Hamieh je kazao da će finansiranje projekta realizirati međunarodni donatori, kao i vlada, koja je bankrotirala pod katastrofalnom finansijskom krizom.