Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta bi se dogodilo kada bi SAD napale Sjevernu Koreju?

koreja

Sve se više zaoštrava situacija na Korejskom poluotoku te se interesi velikih sila sve više razilaze.

Šta bi se zapravo dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju i kakve bi bile posljedice te na koji način bi to uopće bilo moguće izvesti, komentirao je Jerry Hendrix, penzionisani mornarički kapetan i stručnjak u Centru za novu američku sigurnost, piše CNN.

– Napad na odbrambeni sistem Sjeverne Koreje mogao bi biti izveden “nevidljivim” borbenim avionima stealth tehnologije F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Također, korištenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota, rekao je Hendrix.

– Teško zrakoplovstvo – bombardere B-1, B-2 i B-52 Pentagon bi mogao pozvati u pomoć sa pacifičkog otočja Guam. Tu su i američki ratni brodovi opremljeni raketama tomahawk za presretanje sjevernokorejskih raketa, gađanje sistema protuzračne odbrane, kazao je Hendrix.

Hendrix tvrdi da bi SAD mogao koristiti i cyber napade kako bi omeli program naoružanja Pjongjanga.

– Nekoliko minuta nakon prvog napada američka vojska morala bi se koordinirati sa savezničkim snagama kako bi što prije uništili hiljade sjevernokorejskih projektila koji su upereni direktno u glavni grad Južne Koreje Seul. I to bi bio samo početak, smatra Hendrix. Joe Cirincione, predsjednik organizacije Ploughshare Fund, dodaje kako je vrlo opasno ono što bi uslijedilo nakon napada na S. Koreju.

– Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, nego ono što slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju koja će odgovoriti, a ima arsenal koji može uništiti Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo umrijeti u prvim satima borbe, a rat bi mogao eskalirati i do nuklearnog. U tom slučaju imamo desetke miliona mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija. To je na kocki”, rekao je Joe Cirincione.