Globus

šestomjesečna "kazna"

Šta je bilo u emisiji na TV Pink zbog koje je Jutarnji program zabranjen u Crnoj Gori

03/09/2022

Voditeljka pomenutog jutarnjeg programa Jovana Jeremić te subote 27. augusta u goste je pozvala pomenutog „privatnog detektiva“ bombastično najavivši to gostovanje kao ono u kojem će biti iznijeta „prava razlog masakra“, koji su navodno saznali od komšija sa Cetinja

U Crnoj Gori je na šest mjeseci zabranjeno emitovanje Jutarnjeg programa Pink televizije, zbog emisije koju vodi Jovana Jeremić.

Ova odluka Savjeta Agencije za elektronske medije Crne Gore uslijedila je zbog emisije „Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala s Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv, o navodnim uzrocima u tragediji koja se u avgustu dogodila na Cetinju, a kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u dijelu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

„Savjet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje namjeru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica“, saopšteno je nakon sjednice.

U odluci koju je Savjet donio kako bi zaštitio javni interes Crne Gore, a koju je prenosi Radio Slobodna Evropa, piše da je zaključeno da “postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg programa u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Međutim, ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava. Savjet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. godine, ograničivši na tri mjeseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Narodni poslanik Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanak pozdravljaju zabranu emitovanja Jutarnjeg programa TV Pink u Crnoj Gori.

“Prikazivanje Cetinjana i Crnogoraca uopšte kao primitivne zajednice u kojoj je najveći problem krvna osveta i provincijalizam je najgrublja moguća uvreda Cetinju i čitavoj prijateljskoj Crnoj Gori”, navodi Čanak za Danas.

S njim je saglasan i Radomir Lazović.

“Sejanje mržnje protiv nepodobnih osoba, lične obračune Željka Mitrovića, beskonačno iskorišćavanje ljudske patnje, zatim totalno odsustvo ideje da postoji neki novinarski standardi i zakon koji bi trebalo da se postuje, uz naravno apsolutni podrsku kriminalnoj vlasti čine ovu televiziju dnom našeg društva”, navodi Lazović.

Šta se zapravo dogodilo?

Voditeljka pomenutog jutarnjeg programa Jovana Jeremić te subote 27. augusta u goste je pozvala pomenutog „privatnog detektiva“ bombastično najavivši to gostovanje kao ono u kojem će biti iznijeta „prava razlog masakra“, koji su navodno saznali od komšija sa Cetinja.

I sama voditeljka je iznijela niz spekulacija o motivima ubice koji je usmrtio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen. Na njene senzacionalističke spekulacije nadovezao se sam sagovornik, koji je otišao korak dalje u iznošenju privatnih pojedinosti vezanih porodicu i počinica i njegovih žrtava.

Spekulisalo se o psihičkom zdravlju ubice, tome da li je motiv bila zaljubljenost u ubijenu Natašu Mitrović, a koliko je sve izrečeno zapravo senzacionalistička spekulacija najbolje svjedoči Zdravkovićeve reči da je “ubica imao podstanare u glavi koji su ga ubjeđivali da mu se ubijena Nataša Mitrović udvarala”.

U jednom trenutku je razgovor prekinut zbog uključenja sa crnogorskog primorja, te je tema sa tragedije u jednoj sekundi prešla na crnogorske plaže i turiste.

„Privatni detektiv“ govorio je i o tome kako je ubica Božović ovim činom osramotio čitav srpski narod, jer su srpski i crnogorski narod jedno. Iskoristio je priliku i da kaže kako je u Crnoj Gori najveća sramota odlazak kod neuropsihijatra, da podrugljivo nazove Cetinje “ centru crnogorske gospode“, ali i da kaže koju o krvnoj osveti.

“Oštećene su tri porodice. Ne može samo Mitrović da određuje da li hoće ili neće krvno da se osveti, ali se nadam da do nje neće doći”, naveo je Zdravković, pa iznio svoje mišljenje da u Crnoj Gori ne možete da pređete ulicu ako nemate porodične ili političke veze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.