Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se dešava na Kosovu? Duge cijevi na cestama, zabranili ulaz srpskim ministrima (VIDEO)

Screenshot_kosovo specijalci

Pripadnici specijalne jedinice ROSU nalaze se na prelazu Jarinje, javlja Kos-sev. Koha.net piše da se 200 pripadnika ROSU nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice.

Kako se navodi, njih predvodi šef specijalne jedinice Arbneš Ajvazi.

Ranije je zamjenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti demantovao da su specijalne jedinice ROSU krenule na sjever Kosova.

U 13 sati je trebalo da bude održana vanredna konferencija za medije kosovske policije, ali je ona otkazana bez objašnjenja.

Priština je najavila da neće dozvoliti ulazak na teritoriju Kosova i Metohije srpskim zvaničnicima Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću, ministar Vladan Vukosavljević je vraćen sa Jarinja, iako je imao najavljenu posjetu manastirima, a ministar Aleksandar Vulin nije dobio dozvolu za namjeravanu posjetu porodici Vučetić u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova.

Hoti je prethodno naveo da je upućena interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona koja sprovodi “operativni plan“ u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova.

– Ne radi se o specijalnim jedinicama, već o interventnoj jedinici. Sprovodimo operativni plan koji je na snazi, a on se tiče odluke da se ne odobri posjeta zvaničnika srpske vlade, naveo je Hoti.

Dodao je da je, prema njegovim informacijama, to tročlana delegacija zvaničnika, među kojima je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prenosi B92.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prijepodne u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su beogradski mediji.

Pozivajući se na neslužbene izvore, beogradski Blic na svom internetskom portalu navodi da će se “osim o Kosovu i Metohiji razgovarati i o drugim temama”.

Sjednica je zakazana za utorak u 10 sati, ali u Vučićevu uredu ne navode detalje vezane za to zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tenzije između Beograda i Prištine narasle su poslije prošlosedmičnog sastanka Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, nakon kojeg se Vučić požalio da Priština već pet godina nije ispunila obveze iz briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih općina (ZSO) i poručio kako “Srbija ne može ukinuti samu sebe da bi netko bio zadovoljan”.

– Rekao sam večeras Mogherini da je Srbija na europskom putu. Borit ćemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte misliti kako je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Europi i svijetu mogli biti zadovoljni, rekao je Vučić poslije tog sastanka, nezadovoljan što albanska strana nije ispunila svoje obveze, a Srbija je iz dana u dan pod sve većim pritiskom da riješi kosovsko pitanje kao preduvjet u daljem napretku ka članstvu u EU-u, prenosi je Index.hr.