Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NIČU NOVI ROVOVI

Šta se dešava s ruskim planovima u Ukrajini? Pogledajte gdje se sada ukopavaju

krim rovovi

Po svemu sudeći, u vrhu ruske vojske nisu baš ubijeđeni da će zadržati ostatke Khersonske i Zaporiške regije pod okupacijom

Satelitske snimke snimljene proteklih dana pokazuju nove rovove koje kopa ruska vojska, ovaj put – na sjeveru Krima!

Friško iskopani rovovi snimljeni su u blizini grada Armiansk na sjevernom Krimu, blizu granice s ukrajinskom regijom Kherson. Armiansk je od Khersona iz kojeg Rusi bježe udaljen 102 kilometra.

Slika koju je snimio Planet Labs PBC 5. novembra prikazuje rov koji se kopa u polju gdje ga samo sedam dana ranije, 29. oktobra, nije bilo.

Također, snimke su pokazale da je Rusija obnovila rovove kod kontrolne tačke Chonhar između Krima i Khersonske oblasti, koji su prvobitno iskopani 2014. nakon što je ruska vojska nasilnim putem okupirala Krim.

Nešto sjevernije grade se drugi položaji. U Novotroits'keu je, na primjer, iskopan ogroman odbrambeni položaj. Brojne druge friško izgrađene odbrambene linije vidljive su diljem regije.

Po svemu sudeći, u vrhu ruske vojske nisu baš ubijeđeni da će zadržati ostatke Khersonske i Zaporiške regije pod okupacijom.

Ukrajinci na 15 kilometara od Khersona

Ukrajinske trupe u četvrtak su ušle u grad Kiselivka u Khersonskoj regiji koji je bio pod ruskom okupacijom, prema videu na društvenim mrežama koji je geolocirao CNN.

“Kiselivka je naša”, kaže jedan vojnik na videu. “Ulazimo. Neprijatelj je upravo pobjegao. Slava Ukrajini!”

Videozapisi prikazuju vojnike iz ukrajinske 28. brigade kako poziraju ispred znakova grada.

Kiselivka je oko 15 kilometara sjeverozapadno od grada Hersona, uz glavnu cestu iz Mikolajeva koji drže Ukrajinci. Ukrajinska vojska je sada samo 8 kilometara daleko od khersonskog aerodroma Chernobaivka.

Ukrajinski izvori javljaju kako Khersonski pravac nije jedini gdje se dešavaju velike stvari za Ukrajinu. Prema tim izvorima ukrajinska vojska je sve bliže gradu Svatove u Luhanskoj regiji, koji je jedna od ključnih tačaka za ruske okupacione snage na istoku.

Operacije koje Ukrajinci vode u smjeru grada Svatove traju još od oslobađanja Lymana. Ruske snage pokušavaju zasustaviti ofanzivu koja bi za njih mogla rezultirati novom katastrofom. Putna komunikacija Svatove – Kreminna već više od sedmicu dana je pod vatrenom kontrolom ukrajinske artiljerije.