Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjevernokorejski lider

Šta se desilo sa Kim Jong-unom?

Kim Jong Un

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. aprila

Posebni voz koji možda pripada sjevernokorejskome vođi Kim Jong-unu primijećen je u ljetovalištu u toj zemlji, prema satelitskim snimkama koje su američki stručnjaci projekta za praćenje Sjeverne Koreje, u jeku oprečnih izvještaja o Kimovu zdravlju i mjestu boravka, prenosi Hina.

Projekt 38 North u svojem izvještaju navodi da je voz bio na “stanici za dužnosnike” u Wonsonu 21. i 23. aprila. Stanica je namijenjena korištenju Kimove porodice, dodaje se.

Premda navode da je vjerovatno riječ o Kimovom vozu, Reuters to nezavisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Wonsonu.

“Prisutnost voza ne dokazuje da Kim ondje boravi niti bilo što naznačava o njegovu zdravlju, no daje težinu izvještajima da Kim boravi na elitnom mjestu na istočnoj obali”, navodi se u izvještaju.

Nagađanja o njegovom zdravlju pojavila su se prvi put jer nije prisustvovao godišnjici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, Kimovog djeda Kim Il- sunga, 15. aprila.

Medicinski tim iz Kine

Kina je poslala skupinu stručnjaka u Sjevernu Koreju, uključujući medicinske stručnjake, da savjetuju Kim Jong-una.

Izvještavanje iz same Sjeverne Koreje teško je zbog stroge kontrole informacija.

Kim Jong-un, koji je na vlast došao 2011. nakon smrti svoga oca nema jasnog nasljednika za mjesto vođe u toj nuklearno naoružanoj zemlji, što bi moglo značiti veliki međunarodni rizik.

Dnevnik NK, južnokorejska internetska stranica, citira neimenovan izvor u Sjevernoj Koreji koji je u ponedjeljak rekao da je Kim na medicinskom tretmanu u odmarališnom okrugu Hyangsan, sjeverno od glavnoga grada Pjongjanga.

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. aprila.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un početkom ovog mjeseca imao je neuspješnu kardiovaskularnu proceduru poslije koje je navodno u “vegetativnom stanju”, objavio je Reuters pozivajući se na medicinski tim koji ga liječi.

Japanski mediji prenijeli su da se tokom posjete jednom selu početkom ovog meseca Kim uhvatio za grudi i pao na zemlju. On je odmah odveden u obližnju bolnicu gde je operisan, a Kina je poslala medicinski tim u Sjevernu Koreju, kažu četiri osobe upoznate sa situacijom, prenosi Reuters.

‘Žestok pušač’

Nakon toga mnogi su južnokorejski medijski izvještaji citirali neimenovane izvore ove sedmice da Kim možda boravi u Wonsanu.

U petak lokalna novinska agencija Newsis navodi južnokorejske obavještajne izvore koji izvještavaju da je u Wonsanu viđen posebni voz za Kimovu upotrebu, a da je Kimov privatni avion ostao u Pjongjangu.

Newsis je objavio da se Kim možda sklonio od Covida-19, respiratorne bolesti uzrokvoane korona virusom.

Sjevernokorejski državni mediji zadnji put su izvijestili o tome gdje se Kim nalazi kad je predsjedao skupom 11. aprila.

Već je bilo situacija kad sjevernokorejski mediji nisu znali gdje se Kim, za kojeg se pretpostavlja da ima 36 godina, nalazi. Primjera radi, 2014. nestao je na duže od mjesec dana, a sjevernokorejska državna televizija pokazala je kasnije snimak kako šepa.

Nagađanjima o njegovu zdravlju pridonose činjenice da je žestok pušač, da je očito dobio na težini nakon preuzimanja vlasti te obiteljska anamneza kardiovaskularnih problema.