Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borbe u Belgorodu

Šta se krije iza najvećeg napada na teritoriji Rusije od početka agresije na Ukrajinu?

Foto: Twitter
Pripadnici Legije Slobodna Rusija

Grupa pod nazivom Legija Slobodna Rusija, koja navodi da se sastoji od Rusa, tvrdila je da stoji iza napada. Grupa djeluje pod okriljem ukrajinske Međunarodne legije koju nadgledaju ukrajinski oficiri.

Ruske dobrovoljačke jedinice svrstane uz Ukrajinu izvele su najveći napad na teritoriji Rusije od početka agresije Moskve na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Napad u kojem su proukrajinske snage prvi put pokušale da zauzmu dio Rusije, izveden je dok se Ukrajina priprema za dugo očekivanu ofanzivu s ciljem oslobađana teritorija pod ruskom okupacijom, pišu svjetski mediji.

Kremlj umanjuje incident

Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da je bezbjednosna operacija nastavljena u utorak, 23. maja, dan pošto su ruski borci koji su protiv Kremlja i koji su svrstali uz Ukrajinu, izveli rijedak napad na teritoriji Rusije, ukazuje The New York Times.

Video snimci objavljeni na internetu, koje je verifikovao američki list, pokazuju posljedice napada na granični prijelaz u blizini Grajvorona, mjesta u Belgorodu, sjeverno od grada Harkova na istoku Ukrajine.

Na jednom snimku se vidi nekoliko vojnika i tri oklopna vozila, od kojih je jedno imalo oznake viđene na ukrajinskoj opremi, oko oštećene zgrade. Drugi prikazuje vojnika i oklopno vozilo s ukrajinskim oznakama na raskrsnici oko pet kilometara na ruskoj teritoriji, dok se ne trećem izgleda vidi kako su proukrajinski borci zarobili rusko oklopno vozilo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grupa pod nazivom Legija Slobodna Rusija, koja navodi da se sastoji od Rusa, tvrdila je da stoji iza napada. Grupa djeluje pod okriljem ukrajinske Međunarodne legije koju nadgledaju ukrajinski oficiri.

Dokaz podjele među Rusima?

Ukrajinski zvaničnici pokušali su da predstave akciju jedinice kao dokaz podjele među Rusima, ali, kako ukazuje The New York Times, nije jasno da li je grupa djelovala na sopstvenu inicijativu ili po nalogu ukrajinskih oficira.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija identifikovala je napadače kao “opoziciono orijentisane građane Rusije”. Portparol te službe rekao je ukrajinskim novinama da ruski partizani rade na stvaranju bezbjednosne zone za zaštitu ukrajinskih civila blizu granice.

S druge strane, Kremlj je pokušao da umanji incident. Portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je riječ o pokušaju Ukrajine da “skrene pažnju sa situacije” u Bahmutu na istoku Ukrajine za koji ruske snage tvrdile da su ga zauzele tokom vikenda posle skoro jednogodišnje bitke.

U prilog ruskom narativu

Ruske vlasti tvrde da su naoružani pobunjenici koji su izvršili napade u Belgorodu poraženi, kao i da je ubijeno 70 napadača za koje insistiraju da su Ukrajinci, navodi BBC.

Sela u blizini granice su evakuisana pošto su granatirana u jednom od najznačajnijih prekograničnih prepada iz Ukrajine od početka ruske agresije.

Zbog upada proukrajinskih snaga, Moskva je saopštila da je pokrenula protivterorističku operaciju, koja omogućava vlastima posebna ovlaštenja da ograniče komunikacije i kretanje ljudi. Te mjere su ukinute tek u utorak popodne, a i tada je jedna od paravojnih grupa tvrdila da i dalje kontroliše mali dio Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage u artiljerijskim i vazdušnim napadima ubile desetine, kako je navelo, “ukrajinskih terorista”, kao i da je ostatak boraca potisnulo nazad preko ukrajinske granice.

Ovakav napad proukrajinskih snaga vjerovatno nije nešto što bi Zapad pozdravio, ocjenjuje BBC, ukazujući da je Ukrajina dobila zapadno oružje uz uslov da ga ne koristi za ciljeve unutar Rusije.

Uprkos zvaničnim demantijima iz Kijeva, teško je povjerovati da je ovaj napad pokrenut bez pomoći ukrajinske vojne obavještajne službe, ističe britanski servis, dodajući da upad odgovara narativu Kremlja da bezbjednost Rusije ugrožavaju snage koje podržava Zapad.

Odjeci rata iz Ukrajine

Kako piše The Guardian, dok se u Moskvi i Sankt Peterburgu efekti ruske agresije na Ukrajinu ogledaju u rastu troškova života, u Belgorodu se pod nogama mogu osjetiti podrhtavanja udaljenih eksplozija i čuti zvuci.

Grad Belgorod nalazi se na više od 600 kilometara od Moskve, ali i samo na nešto više od pola sata vožnje od granice s Ukrajinom, zbog čega je jedna od ključnih tačaka u ruskim linijama snabdijevanja, ali i jedinstveno ranjiv.

Moskva je već ranije optuživala Kijev za napade na region Belgoroda odakle su lansirane rakete koje su gradove širom Ukrajine pretvarale u ruševine. Rusija krivi Ukrajinu za napade na skladišta nafte, sabotiranje željezničkog mosta, dizanje u vazduh skladišta municije i čak gađanje projektilima zgrada u gradu Belgorodu.

Ipak, kako navodi britanski list, u turobnoj ironiji, sama ruska vojska je unosila najviše pometnje među građane Belgoroda. Ruski vojnici su okrivljeni za niz napada, nesreća i eksplozija u regionu.

U oktobru je 11 ruskih vojnika poginulo kada su dva dobrovoljca otvorila vatru na vojni poligon u Belgorodskoj oblasti. U eksploziji izazvanoj “nepažljivim” rukovanjem granatom u prodavnici municije u januaru su poginule tri osobe, a povrijeđeno 16. A onda je prošlog mjeseca ruski ratni avion bacio bombu na grad Belgorod. Ministarstvo odbrane Rusije opisalo je incident kao “slučajno ispuštanje avio municije”.

Pred ukrajinsku ofanzivu

Mada obim upada proukrajinskih snaga nije mogao da se utvrdi, čini se da video ukazuje na to da su preuzele kontrolu nad nekoliko sela duž granice Rusije i Ukrajine.

Napad u Belgorodu, najveći na rusku teritoriju od početka rata, izveden je dok se Ukrajina sprema za ofanzivu za povratak dela svoje teritorije koju je okupirala Rusija, piše The Wall Street Journal.

Ukrajina je posljednjih sedmica preduzela mjere kako bi dobila prednost u ofanzivi, uključujući udare na ruske vojne kasarne i skladišta snabdijevanja daleko iza linija fronta. Vojni stratezi kažu da će Kijev vjerovatno nastaviti operacije kojima bi se Rusija izbacila iz ravnoteže i primorala da pregrupiše snage s odbrambenih linija.

Upad u Belgorodu je izvanredan preokret za Rusiju, ocjenjuje američki list, dodajući da je akcija podsjetila na rusku tajnu invaziju na Ukrajinu 2014. kada su se ruske trupe bez obilježja pojavile na ukrajinskom poluostrvu Krim. Ruski predsjednik Vladimir Putin je tada negirao da su to bili Rusi i rekao da se sva oprema koju imaju lako može kupiti u prodavnici vojne opreme.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, sada se podrugljivo osvrnuo na tu izjavu kada je na Twitteru negirao umiješanost ukrajinske vlade u upad u Belgorod.

“Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj prodavnici, a podzemne gerilske grupe se sastoje od ruskih građana”, napisao je on.

Dugo planirana akcija?

Ruske proukrajinske partizanske jedinice su i ranije izvodile prepade preko granice, ali je napad u Belgorodu prvi put da su pokušale da silom zauzmu naselja i drže ih uz podršku teške artiljerije i oklopnih vozila, piše The Times.

Snimci dronova koje su na Telegramu objavili ukrajinski vojni kanali prikazali su eksplozije granata na ruskim graničnim prijelazima, kao i kolone borbenih vozila, uključujući, kako izgleda, Humveeje kako jure putem ka Rusiji. Na jednom video snimku se vidi i kako tenk prolaze kroz granični prijelaz.

Ukrajina je već neko vreme planirala takvu operaciju, pokazuju dokumenti koje je pripadnik vazduhoplovstva Nacionalne garde SAD ack Teixeira objavio na Discordu.

“Ukrajina pruža sveobuhvatnu podršku ruskim dobrovoljcima spremnim da oružanim sredstvima oslobode ruske teritorije od tiranije predsednika Putina. Takvi odredi su opremljeni raznim kvalitativnim tipovima NATO naoružanja; osoblje je prošlo odgovarajuću obuku za upotrebu takvog oružja i ima uspešno borbeno iskustvo s raznih delova linije fronta u Ukrajini”, navodi se u jednom dokumentu.

U drugom se navodi da “izvještavanja govore o operacijama infiltracije dobrovoljaca u Brjansku, Kursku i Belgorodsku oblast koje se planiraju za mart-april 2023. godine kako bi preuzeli kontrolu nad teritorijama i proglasili novostvorene države”.

“Planira se i početak formiranja veće vojne komponente na bazi dobrovoljaca za stvaranje fronta građanskog rata u Rusiji”, navodi se još u tom dokumentu.

Proukrajinski Rusi

Odgovornost za napad su preuzeli Ruski dobrovoljački korpus i Legija Slobodne Rusije, ukazuje The Financial Times (FT).

Legija je na svom Telegram kanalu objavila da je u Rusiji “potpuno oslobodila” malo pogranično naselje Kozinka i da se kreće ka Graivoronu, koji je udaljen 60 kilometara od regionalnog centra. “Rusija će biti slobodna!”, navedeno je u poruci.

“Mi smo Rusi kao i vi. I mi smo ljudi kao i vi. Želimo da naša djeca odrastaju u miru i da budu slobodni ljudi, da mogu da putuju, uče i da budu sretni u slobodnoj zemlji”, rekao je video poruci borac Legije Slobodne Rusije.

On je postavio nekoliko video snimaka na Telegram kanal grupe na kojima se čini da se vide naoružani njeni pripadnici na ruskoj teritoriji u oblasti Belgoroda.

Ruski dobrovoljački korpus izveo je nekoliko sličnih upada u Rusiji od početka marta, posle čega je Vrhovni sud Rusije proglasio tu grupu za terorističku organizaciju. Na čelu te organizacije je ruski krajnje desni ekstremista Denis Nikitin.

Nikitin je u martu za FT rekao da su on i njegovi borci željeli da dokažu da bi neke od najstrože čuvanih graničnih oblasti Rusije mogle biti probijene. Prošle sedmice je za taj list rekao da on i njegova jedinica stoje iza serije napada na ruske željezničke pruge u regionu Brjanska.

Legija Slobodna Rusija također tvrdi da je sastavljena od ruskih državljana, uključujući ruske vojnike koji su prešli na ukrajinsku stranu i formirali jedinicu uz pomoć ukrajinske državne bezbjednosti. Njen cilj je, kako navodi, da “zaštiti Ukrajince od pravih fašista”.