Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN

Šta se krije iza optužbi Rusije o ukrajinskim “biološkim aktivnostima”

nebenzja

“Rusija ima iskustvo u lažnom optuživanju drugih zemalja za kršenja koja sama čini”, rekla je Thomas-Greenfield

Ujedinjene nacije (UN) su 11. marta izvijestile da nisu upoznate ni sa kakvim programima biološkog oružja u Ukrajini, dok Washington izražava zabrinutost da Rusija širi nedokazanu tvrdnju kako bi pokrenula vlastite biološke ili hemijske napade.

Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se pozabavila svojim navodima o američkim “biološkim aktivnostima” u Ukrajini, što je optužba bez ikakvih dokaza, koju i Washington i Kijev negiraju.

Izumi Nakamitsu, visoka predstavnica UN-a za pitanja razoružanja, rekla je Vijeću da UN “nije upoznat” ni sa kakvim programima biološkog oružja u Ukrajini.

Ruski izaslanik pri UN-u Vasilij Nebenzja ponovio je tvrdnju – bez pružanja dokaza – da je Ukrajina vodila laboratorije za biološko oružje uz podršku američkog Ministarstva odbrane.

Prema sporazumu iz 2005. godine, Pentagon je pomogao nekoliko ukrajinskih laboratorija za javno zdravlje u poboljšanju sigurnosti od opasnih patogena i tehnologije koja se koristi u istraživanju.

Američka izaslanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da je Washington “duboko zabrinut” što je Rusija nazvala sjednicu pokušajem “lažne zastave” kako bi uspostavila temelj za vlastitu upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

“Rusija ima iskustvo u lažnom optuživanju drugih zemalja za kršenja koja sama čini”, rekla je Thomas-Greenfield. “Ozbiljno smo zabrinuti da Rusija možda planira da koristi hemijske ili biološke agense protiv ukrajinskog naroda.”

“Vjerujemo da bi Rusija mogla koristiti hemijske ili biološke agense za atentate, kao dio insceniranih ili lažnih incidenata, ili za podršku taktičkim vojnim operacijama”, rekla je Thomas-Greenfield.

Britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodward nazvala je optužbe Moskve “potpunim besmislicama” i rekla da “Rusija danas tone u nove dubine, ali Vijeće ne smije biti povučeno sa njom”.