Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analitičar objašnjava

Šta se krije iza Putinovog otkazivanja napada na čeličanu u kojoj su Azov i marinci?

No, ako se ispostavi da Putin nije lagao, nameće se pitanje – čemu promjena plana?

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je prilikom razgovora s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je emitiran na prorežimskim ruskim televizijama, naredio obustavljanje napada ruskih snaga na čeličanu Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu. U Azovstalu su, podsjetimo, ukrajinci marinci i pukovnija Azov.

Kako piše BBC-jev dopisnik za diplomatska pitanja Paul Adams, vrlo brzo će postati očito jesu li ruske snage zaista prestale bombardovati čeličanu i prešle na blokadu. Podsjeća da Putinu treba vjerovati tek kad se njegove riječi zaista i ostvare na terenu.

No, ako se ispostavi da Putin nije lagao, nameće se pitanje – čemu promjena plana?

Adams navodi kako Putin želi što prije nastaviti s ofanzivom u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine. Borba za Mariupolj iscrpila je ključne resurse ruskih snaga u Ukrajini te zauzela pažnju ruskih snaga koje bi se mogle iskoristiti za ostvarivanje važnijeg Putinovog cilja, navodi dopisnik BBC-ja.

Adams podsjeća da je čeličana Azovstal odvojena od centra Mariupolja rijekom Kal'mius pa bi je zbog toga trebalo biti relativno lako izolovati. No, ako Putin želi biti siguran da “ni muha ne može proći”, kao što je rekao u razgovoru za Šojguom, ipak će morati ostaviti značajne snage oko čeličane.

Tu je i još jedan faktor. Naime, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je najavio da će otkazati mirovne pregovore s Rusijom u slučaju da ruske snage unište preostale branitelje Mariupolja pa je tako moguće da Putin želi održati diplomatski proces – ili barem privid diplomatskog procesa – na životu.

Adams navodi kako bi u Putinovu odluku mogao biti uključen i ekonomski faktor. Naime, Azovstal je jedna od najvećih čeličana u Europi. Čak i nakon više sedmica nevjerovatnih razaranja, Moskva se možda nada da se iz Azovstala ipak nešto može spasiti, navodi BBC-jev dopisnik u svojoj analizi najnovijeg poteza Vladimira Putina.