SAD

Šta stoji u sporazumu koji su potpisali Srbija i Kosovo

vucic trump (1)

U sporazumu se navodi kako Srbija i Kosovo pristaju na ekonomsku normalizaciju prihvaćanjem sljedećeg

U Bijeloj kući u Washingtonu danas je potpisan sporazum između Srbije i Kosova.

Potpisali su ga srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti uz prisustvo američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jedan od glasnogovornika Bijele kuće, Judd Deere, sporazum je nazvao “historijskim” te istom prilikom nahvalio Donalda Trumpa.

“Još jedan povijesni dogovor koji je postigao predsjednik kako bi svijet učinio mirnijim i naprednijim mjestom”, napisao je Deere.

Nedugo nakon potpisivanja na društvenim mrežama je procurio cijeli sporazum, koji ima dvije stranice.

U sporazumu se navodi kako Srbija i Kosovo pristaju na ekonomsku normalizaciju prihvaćanjem sljedećeg:

– Obje strane će implementirati sporazum Beograda i Prištine o autocesti koji je potpisan 14. februara 2020. godine.

– Obje strane će implementirati sporazum Beograda i Prištine o željeznici koji je potpisan 14. februara 2020. godine.

– Kao dodatak gore navedenom, obje strane će zajedno izraditi studiju izvedivosti opcija za povezivanje željezničke infrastrukture Beograd – Priština s lukom na Jadranskom moru.

– Kosovo i Srbija će sarađivati s američkom Međunarodnom razvojnom financijskom korporacijom i EXIM-om na memorandumima kako bi se u djelo provelo sljedeće:

– Autocesta mira
– Željeznička veza između Prištine i Merdare
– Željeznička veza između Niša i Prištine
– Pružanje podrške kako bi se osigurali zajmovi malim i srednjim poduzetnicima
– Dodatni bilateralni projekti
– Stalna prisutnost američke Međunarodne razvojne financijske korporacije u Beogradu

– Obje strane će otvoriti i operacionalizirati potrebnu infrastrukturu na graničnom prijelazu Merdare

– Obje strane će ući u zonu “mini-Schengen” koju su najavili Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija u oktobru 2019. te u potpunosti koristiti njene prednosti

– Obje strane će međusobno priznati diplome i profesionalne certifikate

– Obje strane će zabraniti korištenje 5G opreme nepouzdanih dobavljača u svojim komunikacijskim mrežama. Tamo gdje je takva oprema već prisutna, obje strane se obavezuju da će je ukloniti

– Obje strane će pojačati kontrolu putnika u zračnom prometu, dijeliti informacije jedna s drugom i, u okviru šire saradnje s SAD-om na Balkanu, posvetiti se tehnološkim nadogradnjama kako bi se borile protiv ilegalnih aktivnosti implementacijom američkih sisitema kao što su PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

– Obje strane obavezuju se da će štititi i promovirati slobodu religija, što uključuje i obnovljenu saradnju među vjerskim zajednicama, zaštitu vjerskih lokacija i implementaciju sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve te povratak židovske imovine iz vremena holokausta.

– Obje strane obvezuju se da će ubrzati napore kako bi locirale i identificirale ostatke nestalih osoba. Obje strane će se posvetiti identifikaciji i implementaciji dugoročnih i održivih rješenja za izbjeglice i interno prognane osobe. Obje strane obvezuju se da će odrediti kontakte koji će predvoditi ove napore u ministarstvima te ih koordinirati između Beograda i Prištine, te će na godišnjoj bazi izvještavati o broju riješenih i aktivnih slučajeva.

– Obje strane će raditi sa 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kriminalizirana te zagovarati dekriminalizaciju.

– Obje strane obavezuju se da će označiti Hezbolah u potpunosti kao terorističku organizaciju te u potpunosti implementirati mjere kako bi ograničili operacije Hezbolaha i finansijske aktivnosti u svojim jurisdikcijama.

– Kosovo pristaje na implementaciju moratorija u trajanju od jedne godine na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija pristaje na jednogodišnji moratorij svoje kampanje za nepriznavanje Kosova te će se suzdržati od formalnog ili neformalnog traženja od drugih zemalja ili međunarodnih organizacija da ne prizna Kosovo kao neovisnu državu. Obje odluke stupaju na snagu odmah.

– Kosovo i Izrael pristaju na međusobno priznanje.