Stanje na makedonskoj južnoj granici mirno

izbjeglice-migranti

Stanje na južnom dijelu makedonske granice je mirno, policija je pustila izbjeglice da uđu u makedonsku teritoriju odakle se oni upućuju prema željezničkoj stanici u Đevđeliji i vozom kreću prema sjevernom graničnom prijelazu Tabanovce kod Kumanova. U Makedoniju je tokom dana ušlo 1.500 izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su danas oko 15 sati probili policijski kordon postavljen dužinom graničnog pojasa na makedonsko-grčkoj granici, nakon čega je policija koristila šok bombe kako bi spriječila njihov ulazak u Makedoniju.

Iz Granične policije su rekli da su šok bombe koristili kako bi smirili situaciju nakon što su izbjeglice probile policijski kordon i pokušale ući u Makedoniju.

Među izbjeglicama je najviše građana Sirije koji preko Makedonije žele stićiu Srbiju i na koncu u neku od zemalja Evropske unije.

Muja Hajjuz iz Sirije u svojoj domovini studirao engleski jezik. Kaže da se na težak put odlučio kako bi jednog dana imao bolji život.

“Prije mjesec dana sam otišao u Tursku, odakle sam se malim čamcima uputio prema Grčkoj. Bilo je mnogo teško, po 62 osobe su bile u čamcu. Tokom puta smo imali mnogo problema. Jutros nas makedonska vojska nije pustila da pređemo granicu, tek su nas kasnije pustili i sada smo ovdje na šinama i idemo prema željezničkoj stanici. Želim da idem u Njemačku. Ima puno ljudi iz afričkih i azijskih zemalja koji zloupotrebljavaju šansu sirijskog naroda“ ,kaže u izjavi za AA Hajjuz, koji je uspio proći makedonsku granicu.

Otkada je makedonska vlada saopćila odluku da će na svojoj južnoj granici postaviti policiju koja će štititi granicu zbog velikog priliva migranata koji iz Grčke ulaze u Makedoniju, tim UNHCR-a Makedonija je došao na južnu makedonsku granicu i pokušava pomoći migrantima i policiji.

“Mi smo poslednjih dana na ovom mjestu, otkada je granica zatvorena za migrante. U suradnji smo s Crvenim krstom, imamo dva medicinska tima, koja snabdijevamo s potrebnim stvarima za ukazivanje prve pomoći. Tu je pet osoba, imamo jednog prevodioca, koji pomaže policiji da se obraća migrantima. U suradnji smo i s policijom da bi koordinirali situaciju. Surađujemo i sa UNHCR-om Grčke. Razgovaramo s ljudima, dajemo im hranu i piće i potrebne stvari za noćenje” ,  izjavila je Aleksandra Kraus, predstavnica UNHCR-a iz Skoplja.

Ona je dodala da će svi moći sigurno preći granicu, ako bude otvoren granični prelaz.

Na pojasu makedonsko-grčke granice, koju dijeli samo niska žičana barikada, mogu se vidjeti napušteni  šatori, koje su sa sobom donijeli migranti da bi mogli prenoćiti jer je njihov nastavak puta bio neizvjesan zbog zatvaranja makedonske granice. No, nakon prolaska makedonske granice, svi migranti su se uputili prema Đevđeliji, odakle vozom idu na makedonski  sjeverni granični prijelaz Tabanovci i odlaze za Srbiju, a zatim u zemljama Zapadne Evrope.