prelaze na ugalj?

“Stanje uzbune”: Njemačka ulazi u drugu fazu plana za vanredne situacije u opskrbi plinom

plin-gas

Prelazak na Fazu 2 također je preduslov za odobrenje vladinog plana za oživljavanje elektrana na ugalj u pokušaju izbjegavanja korištenja plina za proizvodnju električne energije

Njemački ministar privrede Robert Habeck u četvrtak je najavio da će zemlja aktivirati nivo “stanja uzbune” svog plana za vanredne situacije u opskrbi plinom.

Plan za vanredne situacije u opskrbi plinom reguliše postupak u Njemačkoj ako dođe do problema u nabavci i ima tri nivoa ili faze: nivo ranog upozorenja, nivo stanja uzbune i vanredne situacije.

Nivo stanja uzbune je dostignut kada postoji prekid u opskrbi plinom ili izuzetno velika potražnja što dovodi do značajnog pogoršanja opskrbe, ali tržište je i dalje u stanju nositi se s poremećajem ili potražnjom.

Prelazak na drugu fazu plana dolazi usred prijetnje da bi Rusija, najveći njemački dobavljač plina, mogla prestati isporučivati plin usred napetosti zbog invazije Moskve na Ukrajinu, javlja Deutsche Welle.

U Fazi 2, komunalnim preduzećima je teoretski dopušteno prenijeti visoke cijene na kupce, čime se pomaže u smanjenju potražnje u nastojanju da se spriječi dugoročna nestašica ponude. Međutim, to se ne bi dogodilo automatski, zahtijevajući službenu izjavu Savezne agencije za mrežne djelatnosti (Bundesnetzagentur), koja je regulatorno tijelo za plin i električnu energiju.

Prelazak na Fazu 2 također je preduslov za odobrenje vladinog plana za oživljavanje elektrana na ugalj u pokušaju izbjegavanja korištenja plina za proizvodnju električne energije.