Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasile se i sirene

Stanovnici Njemačke danas u 11 sati dobili su istu poruku, evo o čemu se radi

f372672c-3d8e-45bb-8628-d85263ee45d9

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona

U sklopu nacionalnog dana upozorenja u Njemačkoj su se danas tačno u 11 sati oglasile sirene, a stanovnici su dobili upozorenja na svoje mobilne telefone.

Riječ je o testiranju uređaja za upozorenje u slučaju katastrofe. Stanovnici Njemačke u budućnosti bi trebali biti obaviješteni o opasnim situacijama pomoću različitih uređaja za upozorenje, piše Fenix Magazin.

U tu svrhu u Njemačkoj su se tačno u 11 sati aktivirali razni uređaji, poput radija i televizije, digitalnih gradskih ploča ili aplikacija za upozorenje.

Prvi put u Njemačkoj najviši nivo upozorenja je poslan na desetke miliona mobilnih telefona. Poruke su poslane sistemom kao što su radiosignali koji se šalju svim kompatibilnim uređajima koji se nalaze u području radioćelije, otuda i naziv “ćelijsko emitiranje”. Poruka izgleda kao SMS.

Niko ne mora imati instalirane aplikacije upozorenja kao što su NINA ili Katwarn na svom mobitelu da bi bio upozoren. Upozorenje je danas doprlo i do ljudi koji koriste mobilni telefon, a ne pametni telefon. Cell broadcast se već koristi u drugim zemljama EU.