Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka

Stariji od 60 godina koji nisu vakcinisani od februara će biti kažnjavani sa po 100 eura

Coronavirus – Saxony
11 December 2021, Saxony, Dresden: A man is vaccinated by the Dresden doctor Catherina Jürgens in the 5-star Grand Hotel Taschenbergpalais. Due to the rapid development with new infections of the coronavirus in Saxony, more and more vaccination offers before Christmas are rammed out of the ground. Photo: Daniel Schäfer/dpa-Zentralbild/ZB

Navodi se da je 90 posto starijih od 60 godina vakcinisano je ili su rezervisali termin za vakcinaciju od najave kazni, a procjenjuje se da bi moglo biti kažnjeno oko 300.000 ljudi

Nevakcinisane osobe starije od 60 godina u Grčkoj će od ponedjeljka biti kažnjene, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kazna će biti 50 eura za januar i 100 eura od februara da bi se povećao broj vakcinisanih i smanjio pritisak na zdravstveni sistem u zemlji”, objavio je lokalni dnevni list “Kathimerini”.

Navodi se da je 90 posto starijih od 60 godina vakcinisano je ili su rezervisali termin za vakcinaciju od najave kazni, a procjenjuje se da bi moglo biti kažnjeno oko 300.000 ljudi.

Medicinski radnici u Grčkoj koji nisu primili vakcinu protiv COVID-19 već su suspendovani i prijete im otkazi ukoliko ne budu pridržavali propisa o vakcinaciji.

Neki od zvaničnika u Grčoj zalažu se za uvođenje obavezne vakcinacije i za osobe od 50 do 60 godina, ali takva odluka još nije donesena.

Grčka je u nedjelju zabilježila 95 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om, a ukupan broj smrtnih slučajeva je oko 22.000.