Globus

Nacionalni zdravstveni institut

Statistika pokazuje: 99% preminulih od koronavirusa u Italiji već su bili bolesni

19/03/2020

Više od 75 posto osoba imalo je visok krvni pritisak

Italija je zemlja u kojoj je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa u cijeloj Evropi, a broj preminulih premašio je 2.500, piše Bloomberg.

Studija koju je proveo Nacionalni zdravstveni institut ISS pokazuje kako je u 99% posto smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom preminula osoba već imala zdravstvene poteškoće.

Institut baziran u Rimu istražio je smrti 18 posto preminulih od koronavirusa, a istraživanje je pokazalo da su samo tri žrtve, odnosno 0.8 posto od ukupne brojke, bile osobe bez historije bolesti.

Skoro pola od ukupne cifre žrtava imalo je najmanje tri zdravstvene komplikacije, dok je četvrtina imala jednu ili dvije.

Više od 75 posto osoba imalo je visok krvni pritisak, oko 35 posto imalo je dijabetes, dok je trećina bolovalo od srčanih tegoba.

Prosjek godina zaraženih osoba je 63, a ali većina onih koji su preminuli mnogo je starija od toga, a prosjek preminulih iznosi čak 79.5 godina.

Do 17. marta, 17 ljudi ispod 50 godina je umrlo, a svi ispod 40 koji su izgubili život u borbi sa koronom bili su teško oboljeli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.