Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stefanović: Sramotna ocjena Mirsada Vilića o incidentu u Potočarima

NEBOJSA STEFANOVIC

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsada Vilića, u kojoj je rečeno da odgovornost za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima snose pripadnici obezbjeđenja predsjednika Vlade Srbije, odnosno glavni pratilac premijera, javlja Anadolu Agency (AA).

„Sramotna je ocjena Vilića da su pripadnici obezbjeđenja predsjednika Vlade Srbije odgovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima. Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbjeđenja sprečeno ubistvo“, naglasio je ministar Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

[pull_quote_right]Nije posao obezbjeđenja da procjenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen[/pull_quote_right]

On je dodao da je policija BiH morala da pruži adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima na ovom skupu i podsjetio da je zemlja domaćin dužna da obezbjedi zaštitu i sigurnost svakog svog gosta, a pogotovu premijera jedne države.

“Aleksandar Vučić, država Srbija, kao ni njegovo obezbjeđenje nisu birali rutu kretanja, neposredno obezbjeđenje, niti mjesto održavanja komemorativnog skupa. Upravo su federalni organi BiH insistirali da oni vrše obezbjeđenje premijera Srbije i bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice”, kazao je Stefanović.

Ističući da je jasno da u ovom slučaju nema profesionalizma, “pa, ni iskrenog kajanja zbog pokušaja ubistva“ premijera Srbije, Stefanović je naveo:

„Nije posao obezbjeđenja da procjenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen. Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog djela, kao i organizatori i inspiratori, nikada neće odgovarati.“