Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steinmeier: Šokiran sam obimom nasilja na protestima u Hamburgu

Frank-Walter_Steinmeier_(2)

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier izjavio je da na protestima u toj zemlji nije nikada viđeno nasilje kakvo je viđeno u protekla dva dana na skupovima u Hamburgu koji je bio domaćin 12. Samita lidera G20, javlja Anadolu Agency (AA).

Steinmeier je danas posjetio njemačke policajce povrijeđene tokom nereda na ulicama Hamburga, a u obraćanju novinarima je kazao da je tokom nereda povrijeđeno više od 200 policajaca.

“Danas nisam samo poželio brz oporavak, već sam se u prvom redu zahvalio policajcima na hrabrosti koju su pokazali na zadatku očuvanja javnog reda”, kazao je Steinmeier i dodao da je iznenađen i šokiran obimom nasilja koje je viđeno tokom protesta antiglobalista u Hamburgu.

Osvrnuvši se i na kritike da samit lidera G20 nije trebao biti organiziran u Hamburgu, Steinmeier je kazao da su to neosnovane kritike, a da je Hamburg bio pravi izbor i dobar domaćin liderima najrazvijenijih zemalja svijeta.

Tokom dvodnevnog samita lidera G20 u Hamburgu održavani su masovni protesti tokom kojih je došlo do sukoba između demonstranata i policije, a zapaljene su stotine vozila i porušene barikade koje je policija postavila na ulicama.