Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

Stella Assange tražit će oprost za supruga Juliana

assange

Stella Assange, advokatica koja je radila u njegovom timu skoro od početka njegovih pravnih bitaka, kazala je da je oduševljena tim potezom, ali i dalje ljuta što je on tako dugo zadržan

Stella Assange, supruga osnivača WikiLeaksa Juliana, izjavila je Reutersu u utorak da će tražiti njegovo pomilovanje nakon što je on pristao da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, čime je okončana njegova dugogodišnja pravna saga u Britaniji.

Assange (52) izjasnit će se krivim po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pribavljanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane i očekuje se da će biti osuđen na 62 mjeseca zatvora koji je već odslužio na saslušanju u Saipanu na Sjevernim Marijanskim otocima. Potom će se moći vratiti kući u Australiju.

Stella Assange, advokatica koja je radila u njegovom timu skoro od početka njegovih pravnih bitaka, kazala je da je oduševljena tim potezom, ali i dalje ljuta što je on tako dugo zadržan.

Par se vjenčao dok je on bio u zatvoru Belmarsh u Londonu, a dobili su dvoje djece dok je bio skriven u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Kazala da će tražiti pomilovanje jer je prihvatanje krivice po optužbi za špijunažu “veoma ozbiljna briga” za novinare širom svijeta. Također je izjavila da će pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava jer bi let od Londona do Saipana radi sudske rasprave, a zatim do Australije koštao oko pola miliona američkih dolara.

– Činjenica da postoji potvrdno izjašnjavanje o krivici prema Zakonu o špijunaži u vezi s pribavljanjem i otkrivanjem informacija nacionalne odbrane očito je predmet veoma ozbiljne brige za novinare i novinare koji se bave domenom nacionalne sigurnosti općenito – kazala je ona.