Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štete od poplava u Novom Pazaru veće od očekivanog

Poplave u Novom Pazaru

U jučerašnjim poplavama u Novom Pazaru oštećeno je nekoliko stotina stambenih i poslovnih objekata i prema prvim procjenama nastala je materijalna šteta mnogo veća od prvobitno očekivane, a građani i danas pokušavaju sanirati nastalu štetu.

Građani u naseljima uz desnu obalu Jošanice, rijeke koja se juče izlila usljed vodenih bujica i padavina, i danas čiste svoja dvorišta i saniraju nastalu štetu. Voda je prodrla u nekoliko desetina kuća u naseljima Jaklja i Šutenovac i u njima nema uslova za stanovanje. Voda i mulj uništili su namještaj i sve kućne aparate.

Sve gradske službe i Vojska Srbije angažovani su na pružanju pomoći stanovništvu. Čiste se kuće i dvorišta od zaostalog mulja. Stradale u poplavama danas su obišli potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Mehmet Bayrak. Oni su najavili pomoć oštećenima, javlja reporter Anadolu Agency (AA)

Ljajić je nakon obilaska poplavljenih naselja rekao da će opštine koje su pogođene poplavama dobiti sredstva iz budžetskih rezervi.

“Šteta koja je učinjena će se nadoknaditi, a očekujem da će i Vlada (Srbije) svim opštinama koje su poplavljene donirati i obezbediti dio finansijskih sredstava kako bi mogli da saniramo štete. Mi ovo sami ne možemo da nadoknadimo jer postoje kuće u kojima niti jedna stvar više nije u upotrebi”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da je poplava načinila štetu na objektima i infrastrukturi veću nego što se to u prvih mah očekivalo te da je najvažnije što nije bilo žrtava.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izrazio je očekivanje da će nakon čišćenja ulica, dvorišta i kuća biti pružena pomoć oštećenima. Mahmutović je najavio nastavak realizacije projekta izgradnje brana na rijekama i vodotokovima oko grada, kao i korićenja rijeka.

“Ljudi su praktično ostali bez svih stvari u kućama i potrebno im je sve. Sad je potrebno, prije svega, pomoći ovim ljudima”, poručio je on.

Jaho Dazdararević, čija je kuća bila pod vodom, očekuje bilo koju vrstu pomoći.

“Tu su bila drva za ogrijev, frižider, zamrzivač, šporet… Tamo u sobi kauč, odeća, jorgani, ćebad, da ne ređam, sve je to uništeno. Trebalo bi nam puno, ali ne zna čovjek šta da traži”, kazao je on uz prisjećanje na veliku poplavu od prije 37 godina.

TIKA najavila pomoć oštećenima u poplavi

Koordinator TIKA-e u Beogradu Mehmet Bayrak je danas u Novom Pazaru, kao prvu neophodnu pomoć, uručio tri crpne pumpu za vodu. On je poslije obilaska kuća i privrednih objekata u naseljima zahvaćenim poplavnim talason najavio pomoć gradu i građanima.

“Došli smo da vidimo šta možemo da učinimo i na koji način možemo da pomognemo. U koordinaciji sa predstavnicima lokalne samouprave planiramo da pomognemo sa uređajima za sušenje prostorija, a svakako da ćemo razgovarati o vrsti pomoći koju ćemo pružiti u budućem periodu”, rekao je Bayrak izrazivši žaljenje zbog polave u Novom Pazaru i 14 opština u kojima je od juče uvedeno vanredno stanje.

Usljed naglih i obimnih padavina rijeka Jošanica se u ponedjeljak izlila iz korita i poplavila pet gradskih i prigradskih naselja.

Novi Pazar je 1979. godine zahvatila velika poplava tokom koje je pod vodom bio i centar grada.