Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steže se obruč oko Donalda Trumpa?

1254941_trampepa02-ap_ls-s

Robert Miler, bivši direktor FBI, formirao veliku porotu. Trag novca vodi do glavnih krivaca

Donald Trump, predsjednik SAD, pretrpio je novi, snažan udarac nakon što je Robert Miler, bivši direktor FBI, formirao veliku istražnu porotu koja će odlučivati o podnošenju krivičnih prijava u istrazi o ruskom mješanju u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Kako prenosi Wall street journal, očekuje se da će trag novca dovesti do glavnih krivaca u slučaju koji bi u krajnjoj liniji mogao da dovede i do smjene šefa Bijele kuće.

Nezavisna istraga

Miler je postavljen na čelo tima upravo da bi se osigurala potpuna nezavisnost u istrazi o vezama ljudi iz predsjedničke kampanje sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa sa Rusijom. Formiranjem velike istražne porote istraga je ušla u „novu fazu“ i njeni članovi će iza zatvorenih vrata odlučivati o tome da li su dokazi tužilaštva dovoljni da bi se podigla optužnica. Uz to, Miler će sada moći da dobije nova dokumenta i izjave koje su svjedoci pred Senatom dali pod zakletvom.

– Istražna porota se ne saziva osim ako je istraga otkrila dovoljno elemenata koji čine najmanje jedno krivično djelo – rekao je Bredli Mos, pravni savjetnik specijalizovan za nacionalnu bezbjednost.

Klupko se odmotava

Podsjećamo, FBI je ranije saopštio da su ruski hakeri krađom i objavljivanjem e-mailova Hilari Klinton tokom kampanje pomogli Trumpu da trijumfuje. Uz to, Trumpov sin Donald Trump junior se sastajao s ruskom advokaticom koja mu je obećala kompromitujuće informacije o Klintonovoj. Sumnjive sastanke s ruskim zvaničnicima imao je i Džared Kušner, suprug Trumpove mjezimice kćerke Ivanke. Trump je u maju smjenio Džejmsa Komija s mjesta direktora FBI. Upravo je Komi bio na čelu istrage o vezama između Trumpovih saradnika i Rusije.

Republikanac iz Viskonsina
MARK GRIN NA ČELU USAID

Senat je na prijedlog predsjednika Trumpa imenovao bivšeg kongresmena Marka Grina za direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Grin je republikanac iz Viskonsina koji je bio u Predstavničkom domu od 1999. do 2007. godine, radio je kao ambasador u Tanzaniji, a bio je i predsjednik Međunarodnog republikanskog instituta. Na čelo ove agencije dolazi u trenutku kad administracija predlaže veliko smanjenje strane pomoći.