Globus

Split

Stigao toksikološki nalaz: Filip Zavadlav je bio drogiran tokom ubilačkog pohoda

11/02/2020

U krvi su mu otkriveni brojni medikamenti, kaže nalaz iz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić", a njegov advokat kaže da ga rezultati toksikološkog nalaza ne iznenađuju

Završeno je toksikološko vještačenje Filipa Zavadlava (25), osumnjičenog za masakr u splitskom Varošu 11. januara kada su ubijena trojica muškaraca.

Kako neslužbeno saznaju 24 sata, u krvi mladića pronađene su različite supstance, redom brojni medikamenti (za najveći dio koji je Zavadlav imao medicinsko opravdanje), no i tragovi metadona, sintetičke droge koja uglavnom služi za smanjenje bolova u supstitucijskoj terapiji heroinskih ovisnika. Prema našim izvorima, osumnjičeni za trostruko ubistvo nije bio alkoholiziran tog popodneva…

Ovakav toksikološki nalaz još uvijek nije stigao do splitskog Županijskog državnog odvjetništva koje vodi istragu cijelog slučaja, ali ni do Branka Šerića, splitskog advokata sa zagrebačkom adresom koji brani Zavadlava. No, iskusnog odvjetnika Šerića ne čudi nalaz niti što ga još nije dobio…

– Istragu vodi Državno odvjetništvo, često smo mi branitelji u situaciji da posljednji doznajemo relevantne podatke. Takav nalaz toksikološkog vještačenja me ne iznenađuje. Moram napomenuti kako je doduše upravo taj nalaz tempore criminis iznimno važan za nastavak psihijatrijsko-psihološkog vještačenja koje se provodi nad Filipom Zavadlavom na Vrapču. Liječnici, vještaci koji procjenjuju njegovo zdravstveno stanje neminovno moraju znati toksikološki nalaz te voditi računa o tome pri izradi vještačenja. Očekujem da će to vještačenje biti završeno u iduće tri sedmice – komentirao nam je najnovija događanja u ovom šokantnom slučaju odvjetnik Šerić, dodajući kako naravno upravo o rezultatima psihijatrijsko-psihološkog vještačenja ovisi daljnji tok kaznenog postupka pa tako i strategija odbrane.

Splitsko tužiteljstvo je protiv Zavadlava je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da je 11. januara ove godine “prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno”, protuzakonito nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Potom je u 15,35 sati došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38), Zavadlav je prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca. Boban je preminuo na mjestu, dok je Torlak uspio pobjeći do Senjske ulice i dvorišta porodićne kuće gdje su ga nešto kasnije pronašli djelatnici Hitne pomoći.

Uprkos svemu, Torlak je preminuo u splitskoj bolnici nedugo potom. Prema izjavama nekih do sada ispitanih svjedoka, mladić osumnjičen za zločin je nakon pucnjave pljunuo na svoju žrtvu! Nastavio je kretanje Varošem da bi minutu kasnije pucao u Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser koji je stajao na skuteru Suzuki Burgman u susjednoj uličici.

Ubio ga je s dva metka u leđa, a jedan hitac je pogodio automobil s dvoje mladih koji su se slučajno zatekli u blizini… Ukupno je ispalio 36 metaka, a “Kalašnjikov” je odbacio putem. Zavadlav je potom otišao u porodični stan na Skalicama, gdje je nedugo zatim zazvonio kućni telefon. Poziv je bio neočekivan: djelatnik Centra za socijalnu skrb je posumnjao, vidjevši u medijima snimku mladića koji s “Kalašnjikovom” šeta kvartom te doznavši za imena žrtava, kako je u pitanju upravo Filip!

Nakon kratkog razgovora s Filipom Zavadlavom, telefon je dospio u ruke oca Ante Zavadlava. S njime se uspio potom dogovoriti da se nađu u obližnjem kafiću, zabrinuti terenski savjetnik CSS je čak predložio da će pozvati psihijatra. Doista su se i našli u kafiću te je upravo djelatnik Centra pozvao policiju te na neki način “dogovorio” predaju. Filip Zavadlav je uhićen istog dana oko 18.20 sati u kafiću “Borsalino” na Skalicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.