Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Stiže im ekstremni toplotni val, temperature će skočiti do čak 47 stepeni. Prijete i požari

Foto: X

Najviša rekordna temperatura u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa zabilježena je na aerodromu Pilbara, Onslowu, 13. januara 2022. godine

Dijelove Zapadne Australije zahvatio je u subotu “ekstremni” toplotni val, povećajući rizik od požara u ogromnoj sveznoj državi, saopćeno je u meteorološkoj prognozi.

Meteorološki zavod objavio je u subotu “upozorenje na ekstremne vrućine” za udaljena područja Pilbara i Gascoynea, najveće australske države, upozoravajući da bi temperature tamo mogle dostići 40 stepeni Celzijusa tokom vikenda.

U rudarskom gradu Pilbara, Paraburdoou, oko 1.500 kilometara sjeverno od prijestolnice te savezne države, Pertha, u subotu je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, više od šest stepeni iznad prosječnog januarskog maksimuma, navodi se u podacima meteorologa. Tamo je u 11.00 sati prijepodne po lokalnom vremenu izmjereno 42,7 stepeni Celzijusa.

Najviša rekordna temperatura u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa zabilježena je na aerodromu Pilbara, Onslowu, 13. januara 2022. godine.

Subotnje vrućine povećavaju rizik od požara u ionako visoko rizičnoj sezoni požara zbog vremenskog fenomena El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim dešavanjima kao što su šumski požari, cikloni i suše.