Globus

branitelji mariupolja

Stižu informacije o zarobljenim borcima iz Azovstala: Komandant Azova se čuo sa suprugom

25/05/2022
Foto: Twitter

Posljednja skupina branitelja Azovstala predala se Rusima u petak

Dopisnica Guardiana iz Kijeva došla je do više informacija o ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u čeličani Azovstal nakon tromjesečne opsade.

Podsjetimo, posljednja skupina branitelja Azovstala predala se Rusima u petak.

Denis Prokopenko, zarobljeni komandant jedinice  Azov, kratko se telefonski čuo sa svojom suprugom Katerinom te joj rekao da zarobljenici nisu izloženi nasilju. I dalje nije jasno je li Prokopenko mogao slobodno govoriti tokom telefonskog razgovora sa suprugom.

“Kad sam ga pitala kako je, rekao je OK. Iz drugih izvora sam čula da su uslovi u kojima ih drže zadovoljavajući”, rekla je Katerina Prokopenko za Guardian.

Najmanje 1.000 ukrajinskih branitelja, među kojima su i pripadnici jedinice Azov, prošle je sedmice prebačeno na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga nakon što je čeličana Azovstal pala u ruske ruke.

Upravo je pukovnija Azov bila jedno od glavnih opravdanja Moskve za pokretanje invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin, najavljujući rat u Ukrajini, rekao je da je cilj “denacifikacija” zemlje.

Zvaničnici u Kijevu sugerirali su da bi rado razmijenili zarobljenike s ruskom stranom, ali dio ruskih dužnosnika inzistira da se zarobljenicima iz Azovstala sudi ili ih se čak pogubi zbog optužbi za “terorizam”.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.