rat u ukrajini

Stižu novi HIMARS-i: Ukrajinci nezaustavljivo napreduju prema Khersonu, haos u ruskoj vojsci

310813610_440474801517850_8135077176760642082_n

Ukrajinski visoki zvaničnici su rekli da u ruskoj vojsci vlada haos, da su potpuno demoralizirani, a padom Davidova Brida situacija će im biti još teža budući da su linije opskrbe prema Hersonu prekinute

Rusija i dalje pod kontrolom ima grad Herson, ali čini se da se prva linija sve više približavaa gradu. Linija ruske odbrane sjeverno od rijeke Dnjepar polako se raspada, a u posljednjih 48 sati Rusi su potisnuti više od 40 kilometara od mjesta gdje su se ukopali.

Ukrajinski visoki zvaničnici su rekli da u ruskoj vojsci vlada haos, da su potpuno demoralizirani, a padom Davidova Brida situacija će im biti još teža budući da su linije opskrbe prema Hersonu prekinute.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama kaže da odluka Washingtona da pošalje više vojne pomoći Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava rizik od vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

– Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje – rekao je Antonov i dodao:

– Opskrba vojnim proizvodima od SAD-a i njegovih saveznika ne samo da podrazumijeva dugotrajno krvoproliće i nove žrtve već i povećava opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja – rekao je Antonov.

Regionalni guverner kijevske regije Oleksij Kuleba objavio je da su Rusi dronovima kamikazama napali grad Bila Cerkva koji se nalazi 80 kilometara južno od Kijeva. Nekoliko zgrada je oštećeno, a planuo je i požar koji pokušavaju ugasiti sve dežurne službe.

Kirill Stremousov, jedan od vođa koje je nametnula Rusija u ukrajinskoj regiji Herson, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je “napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona zaustavljeno”.

Ukrajinske trupe približavaju se ”ruskim” granicama

“Ukrajinske jedinice približavaju se granicama Luhanske oblasti – područja za koje Rusija tvrdi da ga je službeno anektirala prošlog petka – što je problem koji će vjerojatno zabrinuti Moskvu”, reklo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Vrlo je vjerovatno da Ukrajina sada može napasti ključnu cestu Svatove-Kremina s većinom svojih topničkih sistema, dodatno opterećujući sposobnost Rusije da opskrbi svoje jedinice na istoku. Politički gledano, ruski će čelnici vrlo vjerovatno biti zabrinuti što se vodeće ukrajinske jedinice sada približavaju granicama Luhanske oblasti, za koju je Rusija tvrdila da ju je formalno anektirala prošli petak”, stoji u saopćenju.

ISW: Ukrajina nastavlja s istovremenim napredovanjem u tri oblasti

Institut za proučavanje rata izvijestio je da ukrajinska kampanja onesposobljava ruske pokušaje da prebace dodatno streljivo, pričuve, mobilizirano ljudstvo i obrambena sredstva na položaje na prvoj crti.

Stručnjaci su primijetili da su ukrajinske snage oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali rijeke Inhulets, prisilivši ruske trupe na povlačenje prema Hersonu.

Također su prekinule dvije ruske kopnene komunikacijske linije u sjevernoj oblasti Herson potiskujući ruske jedinice južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislava.

Stižu novi HIMARS-i

Pentagon u Ukrajinu šalje HIMARS-e, howitzere i municiju u vrijednosti 625 miliona dolara, objavilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

Paket uključuje četiri sistema HIMARS i municiju za njih, 16 155mm haubica, 500 155 mm komada municije i 1.000 155 mm komada municije za Remote Anti-Armor Mine (RAAM) sistem.