Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

broje se glasovi

Stižu novi rezultati iz Srbije, Vučićev SNS ne može sam formirati vladu

New Project – 2022-04-04T103353.416

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,5 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata)

Lista aktuelnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića “Zajedno možemo sve” izgubila je još jednog zastupnika u zbrajanju glasova za Skupštinu Srbije. Sada su na 120 zastupnika.

I dalje je to nadmoćna pobjeda, no očito će sa formiranje većine Vučiću biti potrebna pomoć neke druge stranke.

Trenutno je prebrojano 94.08 posto glasova.

Vučićeva lista ima 120 zastupnika, a Skupština Srbije broji 250 delegata. Koalicija Ujedinjeni za pobjedu Srbije osvojila je 13,4 odsto glasova (37 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,6 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,4 odsto glasova (15 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,5 procenta (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata).

Narodne poslanike, prema trenutnoj situaciji, imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvođanskih Mađara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

S obzirom na situaciju u Beogradu, kako sada stvari stoje, Vučić će morati koalirati sa Ivicom Dačićem i njegovim SPS-om. Jer, Vučićevom SNS-u za tijesnu većinu u Skupštini Beograda nedostaje trenutno osam zastupnika, a upravo toliko trenutno ima Dačićeva lista. Ukoliko bi želio formirati vlast bez Dačića, Vučić u Beogradu mora koalirati s još najmanje dvije liste.

Podsjećamo, Vučić je u utrci za predsjednika dobio 59 posto glasova, uz podršku Dačićeve koalicije koja nije išla sa svojim kandidatom nego je podržala njega. Zanimljivo, Vučić sinoć u postizbornm obraćanju niit jednom nije spomenuo Dačića. S druge strane, Dačić je svoje postizborno obraćanje počeo hvalospjevima i čestitkama Vučiću.

Iako je sinoć poručio kako u novu vladu neće pustiti desničare, Dačić je daleko od ulaska u postizbornu koaliciju. Vučiću ne bi bilo prvi put da uradi suprotno od onoga što govori.