Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osude sa svih strana

Stižu prve reakcije na rusku agresiju iz zemalja regiona: Hegemonija Rusije neće uspjeti

ukrajina rat anadolija

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava”, napisao je Planković na Twitteru

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio jutros ruski napad na Ukrajinu te istaknuo da je taj napad grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava.

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava”, napisao je Planković na Twitteru.

“Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom”.

“Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, kazao je Plenković.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović osudio je u četvrtak napad Rusije na Ukrajinu te istaknuo da Rusija tim napadom krši temeljna načela međunarodnog prava.

“Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine. Rusija krši sva temeljna načela međunarodnog prava, podriva europsku sigurnost i ugrožava njenu stabilnost”, napisao je Đukanović na Twitteru.

“Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, poručio je Đukanović.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je kako odluka Rusije da izvrši vojnu invaziju u Ukrajini predstavlja čin agresije.

“Današnja odluka Kremlja zajedno s vojnom operacijom ruskih vojnih snaga nije ništa drugo do čin agresije i početak rata protiv Ukrajine. Najoštrije osuđujemo ta djela”, napisao je Osmani na svom Twitter nalogu.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod dok se suočavaju sa posljedicama ničim izazvanog rata od strane Rusije.

Osmani je na Twiteru podvukla da će sarađivati sa saveznicima na zaustavljanju bilo kakve destabilizacije u regionu.

„Kosovo stoji uz Ukrajinu i njene građane, koji se suočavaju sa posledicama ničim izazvanog rata, kao posljedica agresije Rusije. Radićemo sa našim saveznicima na zaustavljanju destabilizacije našeg regiona. Hegemonija Rusije neće uspjeti. Sloboda i demokratija će prevladati“, zaključila je Osmani.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su u četvrtak rusku vojnu agresiju u Ukrajini.

“Zajedno sa svojim saveznicama u NATO-u i EU-u oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine bez presedana”, naveo je u tvitu na engleskom Janša, dodavši kako Rusija mora “odmah povući svoju vojsku i u cjelini poštivati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”.

Uz to, predsjendik slovenske vlade zatražio je da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.

“Uspostavite zabranu preleta iznad Ukrajine”, naveo je Janša.

Janša će u četvrtak sudjelovati na kriznom sastanku država članica EU-a, no još nije jasno hoće li nakon toga, kako je ranije bilo najavljeno, otputovati u radni posjet Ukrajini, gdje je želio iskazati potporu ukrajinskom vodstvu, prenosi Hina.

Na agresiju Rusije odazvao se i predsjednik Borut Pahor i najstrože osudio tu odluku predsjednika Putina, javljaju mediji.

“Radi se o grubom kršenju međunarodnog prava i načela UN-a o mirnom rješavanju sporova”, napisao je na Twitteru Pahor, izrazivši i solidarnost s građanima Ukrajine u ovom teškom trenutku.