Stoltenberg: Bombardovanje ‘99. da bi se zaustavio Milošević

stoltenberg – sarajevo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sjećanja na bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

“Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost”, rekao je Stoltenberg za RTS poslije predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine i to ne samo politički.

“Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rješenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu KFOR-a, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice”, rekao je Stoltenberg.

On je poslije predavanja na Filološkom fakultetu posjetio Studentski park.

Stoltenberg se za RTS osvrnuo i na svoje djetinjstvo u Beogradu i rekao da se sjeća “prvog sladoleda na Kalemgdanu” i dječje pjesmice “Ringe ringe Raja, doš'o čika Paja”, prenosi Beta.