generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Bombardovanje Jugoslavije bilo je potrebno i legitimno

stoltenberg

Povodom 20 godina od bombardiranja SR Jugoslavije, prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza kaže kako vrlo dobro zna da je NATO i dalje sporan u dijelovima srpskog društva

NATO intervencija 1999. godine nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji, već je njena uloga bila zaštititi civile u široj regiji, ocijenio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ne smijemo nikada zaboraviti prošlost, ali možemo ići dalje i to je ono što NATO i Srbija danas rade kao partneri”, istaknuo je Stoltenberg u intervjuu za Tanjug.

Povodom 20 godina od bombardiranja SR Jugoslavije, prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza kaže kako vrlo dobro zna da je NATO i dalje sporan u dijelovima srpskog društva.

“Sjećanja na zračnu intervenciju 1999. godine su i dalje vrlo bolna za mnoge pogotovo one koji su izgubili svoje voljene. Ja sam izrazio saučešće porodicama i svima koji su tokom te intervencije izgubili nekoga, na obje strane u konfliktu”, navodi Stoltenberg.

Istaknuo je kako je upotreba sile od strane NATO-a bila potrebna i legitimna jer je za cilj imala zaustaviti vojnu akciju i represiju protiv civila na Kosovu, izbjeglima omogućiti povratak, a humanitarnim organizacijama pristup. “Operacija je postigla svoj cilj”, smatra Stoltenberg.