Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: Brodovi NATO-a će pružiti pomoć turskim i grčkim vlastim

stoltenberg davutoglu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da će se brodovi tog vojno-političkog saveza nalaziti u Egejskom moru kako bi pružili pomoć turskim i grčkim vlastim u cilju rješavanja izbjegličke krize, javlja Anadolu Agency (AA).

“Brodovi NATO-a će biti u Egejskom moru kako bi pomogli vlastima Turske i Grčke”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da će brodovi NATO-a već danas početi s aktivnosti u cilju pružanja pomoći Turskoj i Grčkoj.

Nakon sastanka u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg i premijer Turske Ahmet Davutoglu su održali konferenciju za medije gdje je poručeno da je NATO u bliskoj saradnji s Turskom u vezi s izbjegličkom krizom.

“NATO radi ono što je njegova odgovornost. Donijeli smo brzu odluku kako bi poslali brodove u Egejsko more. Osoblje na brodovima prikuplja potrebne informacije i prate razvoj događaja. Ovog vikenda smo donijeli odluku da intenziviramo napore u cilju rješenja izbjegličke krize. Proširujemo naše polje djelovanja u vodama u tom regionu i NATO već od danas u Egejskom moru počinje s dogovorenim aktivnostima. Također, jačamo saradnju i s Evropskom agencijom za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica Evropske unije (FRONTEX) i povećavamo broj brodova na tom području”, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je su brodovi NATO-a raspoređeni u Egejskom moru u okviru borbe protiv trgovine ljudima.

Davutoglu je istakao kako su tokom sastanka razgovarali i o sirijskoj krizi, dodajući da je NATO donio odluku da na tursko-sirijskoj granici poveća obavještajne aktivnosti, nadzor i kontrole.

“I dalje izražavamo zabrinutost zbog aktivnosti Rusije u Siriji i u istočnom dijelu Mediteranskog mora. Vojne aktivnosti koje provodi Rusija samo dodatno produbljuju humanitarnu krizu i primoravaju sve više Sirijaca da se zapute prema Turskoj. Njihove aktivnosti izazivaju i kršenje zračnog prostora Turske”, rekao je turski premijer.

Dodao je također da Turska želi vidjeti veće prisustvo NATO-a na njenim granicama sa Sirijom u cilju zastrašivanja.