Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: Broj vojnika u Afganistanu u 2018. biće povećan na 16.000

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako će broj vojnika u Afganistanu biti povećan na 16.000, koliko je i potrebno da ih tamo bude u 2018. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg, koji boravi u kanadskom gradu Halifaxu povodom održavanja Međunarodnog sigurnosnog foruma, odgovarao je na pitanja novinara Associated Pressa.
Istakao je kako je siguran da će NATO uspješno privesti kraju misiju obuke vojnika u Afganistanu, te kazao:

“Od saveznika smo dobili obećanja. Vjerujem da ćemo ulaskom u 2018. godinu biti dovoljno jaki. Trenutni broj vojnika, koji iznosi 13.000, povećat ćemo na 18.000”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je također kako te jedinice neće učestvovati u ratnim akcijama, već da će biti od pomoći afganistanskim snagama u formiranju specijalnih jedinica.
Rekao je kako u Afganistanu još uvijek traju žestoki sukobi, te dodao kako afganistanska vojska može u svakom momentu odgovoriti na napade talibana

“Osim toga, Afganistanci nisu dozvolili preuzimanje kontrole nad bilo kojim od pokrajinskih glavnih gradova u zemlji, što je bio cilj talibana postavljen za ovu godinu”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je podijelio i informaciju kako će Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati u regiju poslati svoje jedinice.