Minhen

Stoltenberg i Von der Leyen potvrdili jedinstvo NATO-a i EU u odgovoru na rusko-ukrajinsku krizu

– Evropska unija i NATO stoje jedni uz druge ne zato što imamo iste zemlje članice nego zato što imamo iste standarde – zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog vojno-političkog saveza (NATO) Jens Stoltenberg i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdili su danas u okviru Sigurnosne konferencije u Minhenu jedinstvo te dvije organizacije u odgovoru na rusko-ukrajinsku krizu.

Stoltenberg je naglasio da su ovo opasna vremena za Evropu. Rusija je postavila vojne trupe duž granice s Ukrajinom, a iako još nije jasno šta će se zaista dogoditi rizik od konflikta je stvaran.

Naveo je da se još uvijek traži političko rješenje, ali još nije došlo do povlačenja trupa što bi bio prvi korak za rješenje situacije.

– Nije kasno da se promijeni stav Rusije, da odustanu od nagomilavanja trupa i rade na dijalogu. Ovo je agenda i smatramo da je moguće naći rješenje. Trenutna kriza je mnogo više od same Ukrajine jer je mnogo toga u igri odnosi između NATO-a i Rusije – kazao je Stoltenberg.

Podvukao je da nema države članice najbliže istočnoj granici, niti države koja je druga najbliža, sve članice NATO-a su članice saveza i tako se mora djelovati.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podsjetila je da je Evropska unija kreirana kako bi se stavila tačka na sve evropske ratove i zato sa zabrinutošću gledaju situaciju u Ukrajini jer to može ugroziti cjelokupnu sigurnost.

Ukrajina ove godine slavi 30. godišnjicu nezavisnosti, a sada su građani prisiljeni da idu u rat koji ne žele, a upravo tako izgleda politika Rusije u praksi, koja ne dozvoljava 44 miliona Ukrajinaca da nezavisno odluče o vlastitoj budućnost, nezavisnosti i samopredjeljenju, kaže von der Leyen.

– I to nadilazi granice Ukajine, jasna namjera je da se naruši arhitektura sigurnosti Evrope i ugrozi stabilnost. Rusija i Kina sada traže novu eru poretka i promijene međunarodna pravila preferijajući zakon jačeg prije nego zakon prava – dodala je.

Izrazila je uvjerenje da će mir biti očuvan i diplomatija prevladati iako imaju spremne odgovore koji se tiču ekonomskim i finansijskih sankcija te von der Leyen kaže da ukoliko Rusija napadne Ukrajinu bit će velikih posljedica za moskovsku ekonomiju.

– To ih može koštati budućnosti. Jaka EU ne može biti ovisna o energiji od zemlje koja želi napadati i ratovati u Evropi. Moramo imati različite resurse, ako nam skroz ukinu gas mi imamo dovoljno plina za ovu zimu i nećemo zavisiti od Rusije – podvukla je.

Kako je dodala, od izbijanja ove krize EU i NATO te transatlantski saveznici su ujedinjeni i podržavaju Ukrajinu da ima pravo na vlastitu demokratiju i odgovori pritiscima iz Rusije, a u svemu tome od početka odgovaraju istim glasom i jednom idejom.

– Evropska unija i NATO stoje jedni uz druge ne zato što imamo iste zemlje članice nego zato što imamo iste standarde – zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U okviru Sigurnosne konferencije Jensu Stoltenbergu uručena je nagrada “Ewald von Kleist” za doprinos zajedništvu u odgovoru na aktuelnu krizu. Inače Stoltenberg bi trebao krajem ove godine napustiti dužnost generalnog sekretara NATO saveza.

Minhenska konferencija najveći je skup sigurnosnih stručnjaka na svijetu, na kojoj se, uz učešće najviših političkih zvaničnika, razmatraju sigurnosni problemi današnjeg svijeta. Godine 1963. Ewald von Kleist je organizirao skup koji je bio preteča sadašnjeg sigurnosnog okupljanja.

Nagrada koja je dodijeljena Stoltenbergu dodjeljuje se pojedincima koji su dali izniman doprinos rješavanju sukoba i aktuelnih sigurnosnih izazova.