Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi čovjek nato-a

Stoltenberg: Napetosti na zapadnom Balkanu su sve veće. U Evropi imamo pravi rat

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kazao je kako je mir na Kosovu ključ za stabilnost regije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je tradicionalnu press konferenciju na kraju godine. Stoltenberg je govorio o izazovima s kojima se suočava Sjevernoatlantski savez.

On je kazao da živimo u opasnom svijetu i da NATO radi na održavanju mira.

“Imamo pravi rat u Evropi”

– Živimo u opasnijem svijetu. Imamo pravi rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na zapadnom Balkanu su sve veće. Nema sigurnosti bez jake zaštite. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski – rekao je na početku obraćanja.

Kazao je kako je mir na Kosovu ključ za stabilnost regije.

– Pomoć u održavanju mirnog i sigurnog okruženja za sve na Kosovu ključna je za stabilnost šire regije zapadnog Balkana – dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a zahvalio je svim trupama saveza koje ulažu napore u očuvanje mira u različitim dijelovima svijeta, rekavši da su povećali spremnost “ne da izazovu rat, već da spriječe sukobe”.

– U ovo doba godine, moja najdublja zahvala i poštovanje ide našim NATO snagama. Bez vas ne bi bilo NATO-a, sigurnosti i slobode. Njihova nas usluga čini bez rizika, sigurnima i slobodnima. Sretne praznike i najbolje želje za Novu godinu – rekao je na kraju obraćanja Stoltenberg.